Svake aktivitetsindekser for september utløste den siste børsuroen tidligere denne uken. I løpet av to dager har nøkkelindeksen Dow Jones falt med 800 poeng.

Kun tre ganger tidligere har fjerde kvartal startet verre for den bredere S&P 500-indeksen; første gang var i 1935 og sist under finanskrisen i 2008 og 2009. S&P 500-indeksen ligger på samme nivå ved inngangen til oktober som den gjorde i januar i fjor – og også for ett år siden.

Det har vært store bevegelser i perioden. Fra oktober til jul i 2018 falt referanseindeksen fra over 2900 til 2350 – en nedgang på nesten 20 prosent.

– Jeg ser på dette, og ... herregud! Det er som et Tour de France-sykkelløp med masse stigninger og store utforkjøringer, bortsett fra at dette er forferdelige utforkjøringer. Deretter klatrer vi opp på neste topp og sykler ned igjen, sier global makrostrateg Marvin Loh hos State Street til Bloomberg.

Nøkkelindeksene ved børsene i Hongkong, Shanghai, Seoul, Singapore, Malaysia og Filippinene har falt med over ti prosent siden januar 2018.

Aksjemarked trenger omsorgstjenester

Sydney-børsen åpnet med et fall på 2,4 prosent torsdag morgen og reduserte børsverdiene med 43 milliarder australske dollar (265 milliarder kroner). Den australske sentralbanken satte ned renten til rekordlave 0,75 prosent for kun to dager siden.

– Nedsalget i aksjemarkedet er nøyaktig hva du kan vente av et marked som ikke klarer seg på egen hånd og som trenger omsorgstjenester, sier Tracey McNaughton ved Wilsons Advisory til The Australian Financial Review.

Tokyo-børsen fulgte etter med samme nervøsitet og har falt med to prosent i løpet av formiddagen lokal tid.

Den japanske sentralbanken frykter negative nyheter som vil den allerede sårbare økonomien, hvor omsetningsavgiften økte fra åtte til ti prosent den 1. oktober.

Dette kan føre til lavere etterspørsel og gjør det enda vanskeligere å oppnå inflasjonsmålet på to prosent.

– Vi står foran en situasjon hvor vi må være mer oppmerksomme enn tidligere. Vi risikerer at prisstabilitetsmålet undergraves, sa sentralbankstyremedlem Yukitoshi Funo på torsdag i en tale i Matsue.

De kinesiske børsene holder fortsatt stengt i forbindelse med at landet feirer 70 år under kommunistisk styre denne uken.

Ny front i handelskrigen

Handelskrigen mellom USA og Kina ventes å eskaleres om knappe to uker hvis forhandlere ikke klarer å komme frem til en avtale eller en foreløpig våpenhvile i neste uke.

På toppen av dette har USA avfyrt de første skuddene i hva som kan bli en handelskrig – med god hjelp fra Verdens handelsorganisasjon (WTO), som på onsdag konkluderte med at EU-subsidiene til flyprodusenten Airbus hadde rammet den amerikanske konkurrenten Boeing.

– Jeg er fristet til å si at dette vil forgifte andre handelsspørsmål mellom USA og EU, men det er allerede ganske forgiftet. Trump-administrasjonen ønsker å se at EU vrir seg en stund, sier seniorrådgiver William Reinsch ved tenketanken Center for Strategic and International Studies til Wall Street Journal.

USA vil svare med en 25 prosent straffetoll på skotsk whisky, fransk vin, ost og oliven fra 18. oktober, ifølge Reuters. Foreløpig vil amerikanske ganer fortsatt kunne nyte belgisk sjokolade.

Fly produsert i Frankrike, Tyskland, Spania eller Storbritannia vil ilegges en straffetoll på 10 prosent.

– Vi oppfordrer USA og EU om å unngå straffetoll som vil påvirke den globale luftfartsindustrien, skade handelsforbindelsene mellom USA og EU, og ramme den globale økonomien, sier Airbus’ konsernsjef Guillaume Faury i en uttalelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.