Forholdet mellom USA og Kina er på frysepunktet. Konfliktene står i kø – fra handel, økonomi og opphavsrettigheter til sikkerhetsspørsmål, menneskerettigheter og innflytelse.

USAs utenriksminister Mike Pompeo varslet på tirsdag en innstramning av visum til kinesiske tjenestemenn som har noe å gjøre med Tibet. Dette kommer etter at begge land har kastet ut journalister de siste månedene.

President Donald Trump vurderer å forby kinesiske apper og it-tjenester på det amerikanske markedet, blant annet den populære videoappen TikTok.

– Dere som har bestilt Polestar 2, gled dere
Polestar 2 bekrefter førsteinntrykket fra testkjøringen av prototypen.
02:28
Publisert:

– All den tid kinesiske apper finnes på amerikaneres telefoner kan jeg forsikre om at USA kommer til å ta en riktig avgjørelse i denne saken. Jeg ønsker ikke å komme presidenten i forkjøpet, sa Pompeo.

Truer nasjonal sikkerhet

FBIs toppsjef Christopher Wray tok et knallhardt oppgjør med Kina under hos tenketanken Hudson Institute på tirsdag.

– Jeg vil dele mer informasjon om den kinesiske trusselen enn hva FBI noen gang tidligere har gjort i et åpent forum. Trusselen er så alvorlig at utenriksministeren og justisministeren vil ta opp mange av disse temaene de neste ukene, sa Wray.

I innlegget la han frem eksempler på hvordan kinesiske etterretningsorganisasjoner har stått bak hacking av amerikanske selskaper i mange år. I 2017 ble privat informasjon på over 150 millioner amerikanere stjålet fra kredittbyrået Equifax.

– Dette var ikke et enkeltstående tilfelle. Hvis du er en voksen amerikaner er det sannsynlig at Kina har stjålet privatinformasjonen din, sa Wray.

Ifølge FBI-direktøren igangsettes det en ny etterforskning mot kinesisk kontraspionasje i USA hver 10. time. Av de nesten 5000 aktive kontraspionasjesakene som for tiden er under etterforskning er rundt halvparten relatert til Kina.

– Den største langsiktige trusselen mot amerikanske opphavsrettigheter og informasjon er kontraspionasje og økonomisk spionasje fra Kina. Dette er en trussel mot vår økonomiske sikkerhet, og dermed vår nasjonale sikkerhet, sa Wray.

Verdens eneste supermakt

Ifølge Wray utnytter Kina det åpne amerikanske samfunnet – om det er ved universiteter, forskningsinstitusjoner, medier, næringsliv eller andre organisasjoner.

– De er beregnende. De er utholdende. De er tålmodige. De er ikke underlagt de rettslige begrensningene som eksisterer i et åpent og demokratisk samfunn, eller rettsstaten. Kina kommer til å fortsette med å undergrave våre verdier, manipulere oss og stjele informasjon. De vil bruke alle virkemidler. Det krever at vi gjør det samme, sa Wray.

FBI-sjefen ba amerikanere om å forstå at den kinesiske ledelsen mener de er inne i en «flergenerasjonskamp for å gå forbi USA økonomisk og teknologisk».

– Som om det ikke er tankevekkende nok. De gjør ikke dette gjennom legitim innovasjon, rettferdig konkurranse og ved å la innbyggerne bruke ytringsfrihet og kreativitet som vi verdsetter så mye i USA.

Wray sa at Kina driver økonomisk og teknologisk spionasje, sensur og bruker innflytelse overfor maktmennesker som kan ivareta Kinas interesse i USA.

–Kina fører en helhetlig kamp for å bli verdens eneste supermakt hvor alle virkemidler tas i bruk, sa FBI-sjefen.

Kinesisk «revejakt» i USA

Wray ga eksempler på hvordan president Xi Jinping leder et program som presser kinesiske opposisjonelle og kritikere i utlandet til å returnere til Kina.

Flere hundre kinesere i USA er blitt presset av programmet som går under navnet «revejakten». Ifølge Kina er «revejakten» et antikorrupsjonstiltak.

– Det er det ikke, sa Wray.

Wray beskrev de kinesiske taktikkene som «sjokkerende».

– Hvis de ikke klarte å finne vedkommende sendte de representanter til familien her i USA. Beskjeden de ble bedt om å formidle? De hadde to alternative: returner til Kina omgående eller begå selvmord, sa Wray.

Wray sa at Kina ofte presser akademikere og journalister til å foreta selvsensur hvis de ønsker å reise til Kina.

– Til syvende og sist nøler ikke Kina med å bruke røyk, speil og bortforklaringer for å påvirke amerikanere, sa FBI-sjefen – kjente triks som illusjonister er mest kjent for å bruke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.