Det 2912 siders lange lovforslaget, «America Competes Act of 2022», ble lagt frem i Representantenes hus tirsdag kveld i Washington, D.C. Målet med lovforslaget er å svekke Kinas innflytelse i viktige forsyningskjeder – og styrke amerikanske interesser.

«Dette er et viktig skritt fremover. Det vil styrke forsyningskjedene og gjenopplive innovasjonsmotoren i økonomien vår for å utkonkurrere Kina og resten av verden i flere tiår fremover», sier president Joe Biden i en uttalelse.

Økt amerikansk produksjon

For 25 år siden var USA verdensledende på utvikling og produksjon av høyteknologi og komponenter. It-industrien hadde også egne fabrikker. Deler av utviklingen skjer fortsatt i USA, men produksjonen skjer i hovedsak i Asia.

– Det var USA som først utviklet databrikker, sa president Joe Biden, i forrige uke.

De mest avanserte komponentene produseres av sørkoreanske Samsung og Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Kina ligger et par generasjoner bak, men landet har ikke lagt skjult på ambisjonene om å være selvforsynt av komponenter og konkurrere på lik linje.

Som en del av lovforslaget skal de gis 52 milliarder dollar i støtte til amerikanske selskaper for å øke produksjonen av komponenter i USA. Situasjonen er svært kritisk for blant annet amerikanske bilprodusenter og andre selskaper som har produksjon i USA.

Ikke over det verste

Ifølge en ny rapport fra Commerce Department var det så sent som i 2019 vanlig å ha 40 dagers lagerbeholdning med databrikker for selskaper. Nå er det under fem dager som ligger på lager.

Frykter tidenes forsyningstrøbbel med Kinas aggressive virustiltak
Hvordan kan Kinas null-covid-strategi påvirke globale forsyningskjeder? Bloombergs Enda Curran forklarer hvordan de siste utbruddene i Kina gjør verden nervøs.
01:41
Publisert:

«Det betyr at en nedstengning av en fabrikk i et par uker kan føre til at fabrikker i USA kan bli lammet og må permittere ansatte», skriver departementet i rapporten, som ble lagt frem på tirsdag.

Den amerikanske regjeringen er bekymret. Senatet har godkjent et annet lovforslag som skal styrke forskning og produksjon i USA.

USAs handelsminister Gina Raimondo gjorde en sceneopptreden da den amerikanske databrikkeprodusenten Intel kunngjorde at de vil bygge to store fabrikker i delstaten Ohio med investeringer på 20 milliarder dollar.
USAs handelsminister Gina Raimondo gjorde en sceneopptreden da den amerikanske databrikkeprodusenten Intel kunngjorde at de vil bygge to store fabrikker i delstaten Ohio med investeringer på 20 milliarder dollar. (Foto: Paul Vernon/AP/NTB)

– Vi er ikke i nærheten av å være over det verste når det gjelder forsyningsproblemer med halvledere. Hele forsyningskjeden er svært skjør og den vil forbli slik inntil vi kan øke databrikkeproduksjonen, sa USAs handelsminister Gina Raimondo på en pressekonferanse på tirsdag, ifølge Wall Street Journal.

– Ingen tid å kaste bort

Hverken lovforslaget eller uttalelser fra president Biden legger skjul om at dette er et forsøk på å holde Kina i sjakk.

Dette vil superlade teknologiinvesteringer i USA og styrke forsyningskjedene, sier Demokratenes leder i Representantenes hus i Kongressen, Nancy Pelosi.
Dette vil superlade teknologiinvesteringer i USA og styrke forsyningskjedene, sier Demokratenes leder i Representantenes hus i Kongressen, Nancy Pelosi. (Foto: Alex Wong/AFP/NTB)

– Dette er et dristig og resultatorientert lovforslag som vil styrke USAs nasjonale og økonomiske sikkerhet og fremme våre lederskap i verden. Dette vil superlade teknologiinvesteringer i USA og styrke forsyningskjedene, sier Demokratenes leder i Representantenes hus i Kongressen, Nancy Pelosi, i en kommentar.

Det er også forslag i lovforslaget som vil styrke USAs forhold til Taiwan og «quad-alliansen» som omfatter USA, Japan, India og Australia. Det skal også settes av midler til å bekjempe kinesisk sensur.

Det er motstand hos enkelte republikanere som mener det settes av for store midler til klima og grønn energi.

– Dette inneholder partiske forslag som prioriterer finansiering av grønne prosjekter fremfor konkrete tiltak som kan motvirke Kina. Det gjenspeiler nesten ikke republikanske innspill. For å være ærlig er forslaget sannsynligvis dødt ved ankomst til senatet, sier republikaneren Michael McCaul fra Texas til Reuters.

Den demokratiske senatoren Chuck Schumer mener det fullt mulig å bli enige på tvers av partilinjene.

– Vi har ingen tid å kaste bort, sier Schumer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.