USAs president Donald Trump var svært fornøyd med den nye handelsavtalen med Mexico og Canada under en pressekonferanse på mandag. Han rettet på nytt kraftig skyts mot Kina.

– Kina har rundstjålet oss i så mange år. Ingen må ta det for gitt at de kan drive handel med USA. Det er et privilegium, sa Trump, før han la til at en avtale med Kina «ikke vil skje på kort sikt».

– Ikke verdens sparebøsse

I Kina er det stor frustrasjon med USA og de mange utspillene fra president Trump og hans nærmeste rådgivere. Kinesiske forhandlere har ikke etablert tette bånd til Trump-administrasjonen, tilsvarende hva blant annet Mexico og Canada har prioritert fra tidlig.

– Når land kommer til oss og forhandler på en rettferdig måte, undertegner vi avtaler. Trump har gjort det klart at vi ikke lenger vil være verdens sparebøsse. Vi er en frihandelsnasjon. Alt vi ønsker er fri og gjensidig handel, sa Trumps handelsrådgiver Peter Navarro til CNBC på mandag.

Navarro kom med åpen kritikk mot Kina. Han brukte eksempler på hvordan amerikanske selskaper blir tvunget til å dele teknologi med kinesiske partnere for å få tilgang til det kinesiske markedet. Alle internasjonale bilprodusenter har en kinesisk partner.

– Kinas handelspraksis skader den globale økonomien, sa Navarro.

Frykter opptrapping

Den amerikanske straffetollen på kinesisk import verdt 250 milliarder dollar har begynt å merkes for kinesiske eksportører og industriselskaper. Trump har truet med å trappe opp konflikten.

– Hvis det skjer vil Kina distansere seg fra USA og begynne å gjøre hverdagen vanskelig for amerikanske bedrifter i Kina. De har holdt tilbake så langt, sier Kina-ekspert Eswar Prasad ved Cornell University til Wall Street Journal.

I Hongkong har det vært demonstrasjoner mot USA og president Donald Trump utenfor det amerikanske konsulatet med oppfordringer om at «den gale mannen må gå av», men klar henvisning til Donald Trump.

Larry Kudlow, som er økonomisk rådgiver for Trump, sier at han ikke forventer en avtale med Kina på kort sikt.

– Presidenten er ikke fornøyd med fremdriften i disse samtalene. Ingenting skjer raskt i Kina. Avtalen med Canada og Mexico sender en viktig beskjed om at vi forhandler på handel og at Nord-Amerika står samlet, sier han til Fox Business.

De kinesiske børsene holder stengt hele denne uken, men investorer frykter en opptrapping i handelskrigen. Nøkkelindeksene i Hongkong og Taiwan, hvor selskaper er svært avhengig av det kinesiske markedet, har falt på tirsdag.

– Amerikansk provokasjon

Kina forsøker å bruke tilgang til Sør-Kina-havet som et forhandlingskort. På søndag var det nær kontakt mellom et kinesisk og amerikansk krigsskip like ved Spratlyøyene, som Kina og andre asiatiske land krever suverenitet over.

– Det kinesiske krigsskipet nærmet seg USS Decatur på en farlig og uansvarlig måte og var kun 50 meter unna, sier pressetalsmann Charles Brown til CNN.

Kina har på tirsdag reagert kraftig på at USA har sendt krigsskip til området.

«USA må stanse denne typen provoserende handlinger», sier det kinesiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Det kinesiske forsvarsdepartementet kaller det en «trussel mot Kinas suverenitet».

USAs forsvarsminister har avlyst en planlagt reise til Kina i midten av oktober, sier en kilde til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Risikerer livet for noen gram gull
Arbeiderne i gullgruven i det sørøstlige Venezuela jobber døgnskift i livsfarlige gruveganger, på jakt etter betaling for litt mat. Venezuelas økonomi har kollapset, gull er den sikre valutaen.
02:16
Publisert: