For et halvt år siden møttes den kinesiske folkekongressen og vekstprognosene for 2022 ble banket gjennom. Målet ble lagt på «rundt 5,5 prosent» økonomisk vekst for hele året. Etter et elendig andrekvartal har finansinstitusjoner kuttet prognosene ukentlig.

Spare mer – bruke mindre

Barclays er sist ute med å kutte vekstprognoser for 2022 – til 2,6 prosent. Det internasjonale energibyrået (IEA) mener den kinesiske oljeetterspørselen vil falle med 2,7 prosent i år. Dette er første gang siden 1990 at etterspørselen vil bli lavere enn foregående år.

– De gjentatte nedstengningene i storbyer minner husholdninger om muligheten for flere forstyrrelser. Det oppmuntrer dem til å forbruke mindre og spare mer, slik de har gjort siden begynnelsen av pandemien, skriver analyseselskapet Gavekal Dragonomics i en rapport.

Fredag morgen kom nye økonomiske aktivitetsstatistikker for august. De kom inn noe bedre enn ventet. Industriproduksjonen økte med 4,2 prosent mot 3,8 prosent i juli. Detaljhandelen steg med 5,4 prosent. I juli var denne på 2,7 prosent. Hittil i år har detaljhandelen falt med vel 0,2 prosent.

– Kinas økonomi holdt seg litt bedre enn ventet i forrige måned, men det er fortsatt svekket momentum sammenlignet med juli på grunn av nye virusutbrudd og fabrikknedstengninger fra energimangel. September ser ut til å bli verre, skriver Capital Economics i en rapport.

Eiendomskrisen har forverret seg i år. Verdien på boliger som er solgt hittil i år er 30 prosent lavere enn i fjor. Den negative trenden har skutt fart i august og september, ifølge Bloomberg. Boligprisene falt med 1,3 prosent i august.

Den kinesiske eksporten økte med 7,1 prosent i august – ned fra 18 prosent i juli. Eksportverdien til USA, som er det viktigste markedet falt for første gang siden mai 2020 idet pandemien rammet den amerikanske økonomien med full styrke.

– Veldig skuffet

Den internasjonale fraktgiganten FedEx, som opererer over hele verden og har over en halv million ansatte, la frem resultatvarsel sent torsdag kveld i USA. FedEx har avvikende regnskapsår og siste kvartal ble avsluttet 31. august.

– Det globale fraktvolumet falt ettersom de makroøkonomiske trendene ble forverret i kvartalet, både internasjonalt og i USA. Vi justerer oss i forhold til disse motvindene, men gitt hvor raskt forholdene har endret seg, vil resultatene for kvartalet bli lavere enn våre forventninger, sa selskapets konsernsjef Raj Subramaniam i kvartalsrapporten.

I et intervju med CNBCs «Mad Money» ble Fedex-sjefen spurt om han tror verdensøkonomien står foran en resesjon.

– Jeg tror det. Som du kan se, er ikke disse tallene spesielt bra. Jeg er veldig skuffet over resultatene vi nettopp har lagt frem. Det skyldes den makroøkonomiske situasjonen vi står overfor, sa Subramaniam, som overtok som konsernsjef tidligere i år.

Uke etter uke med nedgang

Prisen for å sende en standard 40 fot container fra Asia til den amerikanske vestkysten har falt med nesten 75 prosent siden årsskiftet, og ligger denne uken på under 4000 dollar – ti prosent lavere enn for en uke siden.

– Jeg tror ikke vi vil se en høysesong, selv om det er akkurat nå vi burde ha være der. Det ser vi ikke, sier direktør Akhil Nair hos fraktselskapet Seko Logistics til South China Morning Post.

Problemene har forverret seg siden FedEx møtte investorer i juni. FedEx regnet med at fraktvolumet ville ta seg opp etter at Kina gjenåpnet etter å ha stengt ned viktige byer og industriområder i vår. Det motsatte skjedde.

– Uke etter uke var det en nedgang. Vi ser en volumnedgang i alle sektorer rundt om i verden. Ukestatistikkene ser ikke bra ut, og da må vi anta at den økonomiske situasjonen virkelig ikke er bra. Vårt selskap gjenspeiler alle andre selskaper, og spesielt høyverdiøkonomiene i verden, sa FedEx’ konsernsjef.

Fedex-kursen falt med 16,6 prosent i etterhandelen torsdag kveld i USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.