På tirsdag morgen la IMF frem reviderte vekstprognoser for 2018. For første gang siden 2016 nedjusteres den økonomiske veksten fra siste rapport.

Nå ligger det an til en vekst på 3,7 prosent for verdensøkonomien – 0,2 prosentpoeng lavere enn prognosen som kom for tre måneder siden.

– Tidligere prognoser var overoptimistiske, sa sjeføkonom Maurice Obstfeld i forbindelse med at IMF avholder årsmøte i Indonesia denne uken.

Han la til at sannsynligheten for positive overraskelser for verdensøkonomien har falt de siste månedene.

– Økende handelsspenninger

I løpet av de siste tre månedene er det flere hendelser som har ført til at IMFs økonomer har sett seg nødt til å revidere prognosene. Det viktigste er handelskrigen mellom USA og Kina, hvor begge land har ilagt straffetoll på import mot hverandre.

IMF er diplomatiske i ordbruken og karakteriserer det som «økende handelsspenninger».

– Utsiktene er mindre balanserte. Det er en mer kortsiktig vekst enn vi håpet på i april, sa Obstfeld.

Prognosene for den økonomiske veksten fra Kina og USA er uforandret for 2018. Det forventes en kinesisk vekst på 6,6 prosent og 2,9 prosent fra USA. For eurosonen og fremvoksende markeder er veksten lavere.

– De negative revideringene for fremvoksende markeder og utviklingsøkonomier er langt alvorligere. Generelt ser vi signaler på lavere investeringer og produksjon, sammen med svakere vekst i verdenshandelen, sa Obstfeld.

– Mindre ammunisjon

IMF påpeker at risikoen i verdensøkonomien er større nå enn den var for seks måneder siden. Foruten handelskrigen mellom Kina og USA, øker de amerikanske rentene mer enn forventet og oljeprisen er høy. Høy amerikansk rente har utløst kapitalflukt fra fremvoksende markeder.

Valutaene i Argentina, Tyrkia, India og Indonesia har falt kraftig i løpet av sommeren. Den indiske valutaen er rekordsvak mot amerikanske dollar og den indonesiske valutaen har ikke vært svakere siden finanskrisen i Asia for over 20 år siden.

Fortsetter handelskrigen med opptrappingen president Donald Trump har sagt, kan den kinesiske verdiskapingen bli 1,6 prosentpoeng lavere i 2019 og 0,9 prosentpoeng lavere for USA enn tidligere prognoser.

Den amerikanske økonomien har overrasket positivt i år så nettoeffekten blir mindre for USA og Kina.

Det mangler ikke på advarsler fra IMF. Det er ti år siden finanskrisen brøt ut og ingen tror at dette er den siste krisen verdensøkonomien vil oppleve.

– Myndigheter har mindre finans- og pengepolitisk ammunisjon nå enn da finanskrisen brøt ut for ti år siden, sa Obstfeld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her er KrF-godbitene i statsbudsjettet
Politisk redaktør i DN Kjetil B. Alstadheim tar deg med til budsjetthyllene på Stortinget.
03:24
Publisert: