Det er over 30 år siden sist verdensøkonomien opplevde noe tilsvarende som nå skjer mellom USA og Kina.

Da var det USA og Japan som lå i skyttergravene og beskyldte hverandre for å opptre uredelig i internasjonal handel. Nå er det USA og Kina som er i konflikt med hverandre.

– Målet vårt er å samarbeide med Kina, men vi må gjøre noe med det store handelsunderskuddet. Dette lovte jeg under valgkampen og jeg har snakket mye om det, sa president Donald Trump tirsdag – timer før han kom med nye straffetiltak mot Kina.

USA hadde et underskudd på handelsbalansen overfor Kina på 375 milliarder dollar i fjor. Trump ønsker å redusere dette med 100 milliarder dollar i året.

– Markedskreftene avgjør handelsbalansen. Vi kan ikke akseptere kravet om å redusere det amerikanske handelsunderskuddet. Det er ikke noe vi kan gjøre på egen hånd. Vi har foreslått at USA kan øke eksporten til Kina, sa visehandelsminister Wang Shouwen på en pressekonferanse onsdag.

Gjensidige straffetiltak

Det har vært et anstrengt forhold mellom verdens to økonomiske supermakter i vinter.

Etter at USA innførte straffetoll på stål og aluminium i mars svarte Kina med å innføre straffetoll på 128 amerikanske produkter på mandag – til tross for advarsler fra USA.

Sent tirsdag kveld amerikansk tid kom svaret fra USA. President Donald Trump vil innføre straffetoll på 25 prosent på 1300 produkter innenfor blant annet elektronikk, anleggsmaskiner, motorsykler, farmasiprodukter og flydeler.

– Listen er utarbeidet på bakgrunn av omfattende økonomiske analyser og tar for seg produkter som nyter godt av Kinas industrielle planer, samtidig som konsekvensene for det amerikanske markedet reduseres, sa Trumps handelsrepresentant Robert Lighthizer i en uttalelse.

Det tok under 12 timer før Kina kom med sitt motsvar. Det vil komme straffetoll på over 100 amerikanske varegrupper – blant annet på import av soyabønner, biler og kjemikalier. Kina importerer årlig soyabønner for 14 milliarder dollar fra USA.

Totalt rammes amerikansk import verdt 50 milliarder dollar.

– Vi ønsker ikke en handelskrig. Ingen kommer seirende ut. Det økonomiske samarbeidet mellom Kina og USA har vært positivt for begge sider, sa visefinansminister Zhu Guangyao onsdag.

«Høflig å gjengjelde»

Den kinesiske ambassaden i Washington lovte at alle virkemidler skal brukes for å stille USA til ansvar for hva de mener er ulovlige handlinger.

– I Kina sier vi at det er høflig å gjengjelde, sier Kinas USA-ambassadør Cui Tiankai til CNBC.

Straffetollen vil først bli innført fra den 22. mai i år. Før den tid skal forslaget ut på en høring i USA. USA har gitt Kina beskjed om at de har seks uker på seg til å komme med betydelige innrømmelser og åpne det kinesiske markedet for amerikanske produkter og tjenester.

– Det er riktig av regjeringen å sørge for en fair handel med Kina. Men å innføre straffetoll på produkter som benyttes daglig av amerikanske forbrukere og selskaper som skaper jobber i USA er ikke måten å gjøre dette på, sier direktør Myron Brilliant hos U.S. Chamber of Commerce i en uttalelse.

«Kampene har startet»

Eksperter er ikke overrasket over at Kina vil slå hardt og målrettet tilbake mot amerikansk eksport.

– En krig begynner med kamper. Kampene har startet. Kinas president Xi Jinping har ikke råd til å gi inntrykk av at han blir hausset med av USA, sier Carlos Gutierrez, som leder konsulentfirmaet Albright Stonebridge Group og var handelsminister under George W. Bush til Bloomberg.

Goldman Sachs er enig.

– Dette er i alle fall en kamp. Jeg tror nervøsiteten i markedet viser at dette kan bli en vanlig handelskrig, sier sjefstrateg for verdipapirhandel hos den amerikanske finansinstitusjonen, Peter Oppenheimer, til CNBC.(Vilkår)

Fiskeriministeren om at færre unge velger fisk: – De tror det er komplisert å lage seg et fiskemåltid
Men selv mener fiskeriminister Per Sandberg at hans egen filetering bare holder til en toer, fra svigerfar.
02:05
Publisert: