Shanghai-børsen har falt med over 20 prosent siden USAs president Donald Trump begynte å true med å ilegge kinesiske produkter straffetoll i januar. Bare den siste måneden har Shanghai-indeksen falt fra 3115 til 2755 – 11,5 prosent.

Børsfallet kunne ha vært større. Myndighetene har jobbet tett sammen med statskontrollerte storselskaper som har støttekjøpt aksjer i egne selskaper. Sentralbanken har også sørget for a valutaen ikke har falt for mye.

Steile fronter

Spørsmålet er hva som skjer de neste 24 timene. USA har sagt de vil innføre en 25 prosent straffetoll på kinesiske produkter verdt 34 milliarder dollar fra midnatt amerikansk tid (fredag morgen norsk tid). Kina har sagt de vil svare med samme mynt.

De to landene vil i løpet av juli ha innført straffetoll på produkter verdt 100 milliarder dollar (820 milliarder kroner).

«Vår posisjon har hele tiden vært at vi ikke vil avfyre første skudd ved å innføre straffetoll før USA gjør det», sier det kinesiske finansdepartementet i en uttalelse.

Det har vært ført forhandlinger mellom de to landene på høyt nivå, men disse strandet i slutten av mai. Kina har hele tiden sagt de vil komme med represalier. Det har ført til kraftige reaksjoner fra Trump-administrasjonen, som truer med ny straffetoll på inntil 200 milliarder dollar.

Det er steile fronter mellom de to økonomiske supermaktene.

– Vi er godt forberedt. Hvis USA gjør alvor av dette vil vi komme med mottiltak for å beskytte våre interesser, sa pressetalsmann Lu Kang i det kinesiske utenriksdepartementet på onsdag.

Undergraver økonomisk utvikling

Det amerikanske handelskammeret i Kina er svært kritiske til at USA starter en handelskonflikt med Kina.

– Den amerikanske administrasjonen truer med å undergrave den økonomiske utviklingen som det er jobbet så hardt om å oppnå. Vi ønsker alle en fri og rettferdig handel, men dette er ikke måten å gjøre det på, sier direktør Tom Donohue hos U.S. Chamber of Commerce i en uttalelse.

Analytikere mener at handelskrigen allerede har brutt ut og rammet kinesiske og amerikanske selskaper. Den høye eksportveksten som store deler av verden opplevde i 2017 har stanset opp. JP Morgan’s Global Manufacturing PMI falt til det laveste nivået på to år i juni.

– Det er en stor og viktig sammenheng mellom eksport og inntjening for asiatiske selskaper. Denne analysen kan utvides til også å gjelde global handel og inntjening. Selskaper i forbrukerelektronikksektoren lider allerede, sier markedssjef Tai Hui hos J.P. Morgan Asset Management til Wall Street Journal.(Vilkår)

«Du burde bli statsminister»
DN-kommentator Kjetil Wiedswang rapporterer fra Petter Stordalens fest under Almedalsveckan.
01:26
Publisert: