Det er en ukekalender med viktige hendelser som vil påvirke verdensøkonomien. Sentralbankene i USA og EU avholder årets siste møter. Selv om det ikke er ventet renteendringer, vil markedsaktører finlese uttalelsene.

Den kinesiske kommunistledelsen møtes for å bli enige om den økonomiske strategien for 2020 og sette vekstmål for neste år. På toppen av dette kommer brexit-valget i Storbritannia på torsdag.

– En uforutsigbar joker

Det er en knapp uke igjen før Donald Trump kan gjøre alvor av trusselen om å innføre straffetoll på 15 prosent på kinesisk import verdt over 125 milliarder dollar. Dette kommer på toppen av straffetoll som allerede er innført og sanksjoner mot kinesiske selskaper.

– Dette er det viktigste som skjer den neste uken. Trump er en fyr du aldri vet hva vil finne på. Det dreier seg ikke bare om straffetoll. Det kan være nesten hva som helst. Jeg tror han er villig til å gjøre hva som helst for å være den uforutsigbare jokeren i alt dette, sier sjefstrateg James Paulsen hos Lethold Group til CNBC.

For to måneder siden sa Trump at en «fase 1»-avtale med Kina nesten var i havn og at det kun gjensto detaljer. Planen var å undertegne avtalen med president Xi Jinping under Apec-toppmøtet i Chile i begynnelsen av november. Møtet ble avlyst og de to har ikke møttes.

Kinas USA-ambassadør Cui Tiankai (her fra 2015) er kritisk til hva han mener er farlig retorikk. – Vi må være på vakt mot ødeleggende krefter som utnytter den pågående handelsfriksjonen, sa Cui under en middag i Washington, D.C. i forrige uke.
Kinas USA-ambassadør Cui Tiankai (her fra 2015) er kritisk til hva han mener er farlig retorikk. – Vi må være på vakt mot ødeleggende krefter som utnytter den pågående handelsfriksjonen, sa Cui under en middag i Washington, D.C. i forrige uke. (Foto: Chris Kleponis/AFP/NTB Scanpix)

Det har kommet motstridende signaler fra USA og Kina de siste ukene. Kina gikk med på å redusere importtoll på enkelte amerikanske landbruksprodukter før helgen. Dette blir sett på som positivt, men dette skyldes også at Kina har et reelt behov for disse produktene.

Hvis straffetollen økes fra den 15. desember vil for første gang smarttelefoner og annen populær elektronikk som produseres i Kina inngå, blant annet Apples Iphone.

– Jeg tror ikke han vil øke straffetoll. Han vil komme med en årsak til ikke å gjøre det, sier Paulsen hos Lethold til CNBC.

– Ekstrem retorikk

Kinas USA-ambassadør advarte under en middag før helgen at den nesten to år gamle handelskrigen mellom USA og Kina har ført til betydelig slitasje i forholdet.

– Forholdet mellom Kina og USA er ved et kritisk veiskille på grunn av handelsfriksjonene. Et er fortsatt mulig å komme tilbake på riktig vei, sa ambassadør Cui Tiankai

Han advarte også mot misforståelser og farlig retorikk.

– Vi må være på vakt mot ødeleggende krefter som utnytter den pågående handelsfriksjonen. Det er eksempler på en ekstrem retorikk som en frakobling av økonomiene, at vi er på randen av en ny kald krig og at dette er et sammenstøt av sivilisasjoner, sa Cui.

Den kinesiske kommunistledelsen møtes denne uken for å bli enige om økonomiske strategier for 2020. Politbyrået møttes sist fredag og i en uttalelse lover lederne å unngå en systematisk finansrisiko i 2020.

«Risiko og utfordringer hjemme og internasjonalt har steget betydelig», siterer det statlige nyhetsbyrået Xinhua fra møtet.

Vekstmålet antas å bli lagt på rundt seks prosent for 2020, ifølge Goldman Sachs.

Eksporten falt med 1,1 prosent i november, viser statistikker fra helgen. Det var ventet en vekst. Det var en svak importvekst på 0,3 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.