For nøyaktig ett år siden møttes presidentene for USA og Kina under G20-møtet i Japan. Donald Trump og Xi Jinping var enige om at de skulle forsøke å finne en løsning på handelskrigen og unngå en ytterligere opptrapping.

Etter flere måneder med sabelrasling ble det undertegnet en «fase 1»-avtale samtidig som koronaviruset Covid-19 begynte å spre seg i januar.

De siste seks månedene har det vært minimal kontakt mellom USA og Kina på regjeringsnivå. Trump mener Kina gjorde for lite for å stanse spredningen av viruset som har ført til nesten 130.000 dødsfall i USA.

– Sterke mottiltak

Den amerikanske Kongressen har vedtatt nye sanksjoner mot kinesiske myndighetspersoner og finansinstitusjoner. Dette kommer etter at Kina med et pennestrøk godkjente en ny sikkerhetslov for finansbyen Hongkong tidligere denne uken.

Den tidligere britiske kolonien ble lovet en stor grad av selvstyre de neste 50 årene i forbindelse med tilbakeføringen til Kina i 1997. USA og mange andre land mener Kina har brutt avtalen som ble inngått på midten av 1980-tallet.

Sanksjonene, som har bred støtte i begge partier, har havnet på bordet til president Donald Trump, hvor de venter på hans signatur. Trump har ikke sagt om han vil gi sin støtte. Visepresident Mike Pence karakteriserte sikkerhetsloven som «forræderi» på torsdag.

Lovforslaget forplikter det amerikanske utenriksdepartementet å rapportere til Kongressen om personer som undergraver Hongkongs selvstyre. Internasjonale finansinstitusjoner og banker kan straffes hvis de samarbeider med disse personene.

Ny svineinfluensa med pandemipotensial
En ny type svineinfluensa i kinesiske svinebesetninger har spredd seg til mennesker, og forskere hevder at den "innehar alle kjennetegnene til en mulig pandemi".
00:37
Publisert:

– Vi oppfordrer USA til å ta inn over seg situasjonen, stoppe å blande seg inn i indre anliggender som gjelder Hongkong og å droppe det negative lovforslaget. Hvis det ikke skjer vil vi komme med sterke mottiltak, sa talsmann Zhao Lijian i det kinesiske utenriksdepartementet på torsdag.

Storbritannia og Australia vil tilby Hongkongs innbyggere arbeidstillatelse og mulighet til statsborgerskap. Dette har også skapt sterke reaksjoner fra kinesisk side.

– Urovekkende

Hva som var en handelskrig mellom de to supermaktene, har utviklet seg til å bli langt mer alvorlig.

– Vi ser utviklingen innenfor teknologi og eksport. Det er urovekkende at de to landene kjemper eller gjør seg klar til nye kamper på så mange fronter, sier USA-direktør Todd Mariano hos tenketanken Eurasia Group til CNBC.

Han mener det vil komme en eskalering.

– Jeg tror det er klart at USA og Kina er på vei inn i det mørkeste kapittelet noensinne, sier Mariano.

Selv om forholdet med USA har forverret seg under president Trump, kan dette ha styrket Kinas globale posisjon, ifølge Kina-forsker William Reinsch ved tenketanken Center for Strategic and International Studies.

Han tror det kommer ny straffetoll, trusler og sanksjoner mot Kina hvis Trump blir gjenvalgt. Det kan Kina godt leve med.

– Alle amerikanere jeg har snakket med i Kina sier det samme; de tror Kina foretrekker at Trump blir gjenvalgt. Kineserne mener at skadene Trump gjør mot vestlige allierte er større enn hva han gjør mot dem. Han har irritert allierte og han mister venner. Det gir Kina en åpning i Europa og andre steder i verden som de tidligere ikke hadde. Det gjør at Kina samlet kommer bedre ut, sier Reinsch til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.