Det er nesten fire år siden daværende president Donald Trump begynte å stramme inn overfor kinesiske teknologiselskaper. Dette skjedde samtidig som de første skuddene i handelskrigen mellom de to supermaktene ble avfyrt.
President Joe Biden fortsetter med å legge hindringer i veien for Kinas ambisjoner om å bli en teknologisk stormakt.
I strid med sikkerhetsinteresser
På torsdag ble syv kinesiske selskaper og laboratorier underlagt nye, strenge amerikanske eksportsanksjoner. Dette gjør at amerikanske selskaper ikke kan eksportere produkter, komponenter eller dele patenter med andre selskaper som samarbeider med disse selskapene.
– Det er enkelte som handler på en måte som er i strid med våre sikkerhetsinteresser. Dette handler i realiteten om å ikke la amerikanske komponenter bidra til å fremme Kinas militære evne, sier en kilde i det amerikanske handelsdepartementet til Washington Post.
Sanksjonene kommer dagen etter at den amerikanske avisen viste hvordan det kinesiske selskapet Phytium Technology benytter amerikansk teknologi for å utvikle neste generasjon superdatamaskiner.
– Superdatateknologi er avgjørende for utviklingen av mange, kanskje nesten alle, moderne våpen og nasjonale sikkerhetssystemer – slik som kjernefysiske våpen og hypersoniske våpen, sier USAs handelsminister Gina Raimondo i en uttalelsene.
Kappløp mellom stormaktene
De kinesiske selskapene er knyttet opp mot Kinas ambisjoner om å bygge verdens første exascale datamaskin. Disse vil håndtere minimum én milliard milliard (1 000 000 000 000 000 000) beregninger i sekundet – mer enn dobbelt så mye som dagens kraftigste superdatamaskin.
Kappløpet om å nå denne hastigheten pågår mellom USA, Kina, Japan og EU. De amerikanske selskapene IBM, AMD og Intel har mottatt ordrer fra amerikanske forskningsinstitusjoner og hemmelige forsvarskontrakter.
Det er det kinesiske selskapet Phytium, som ble etablert i 2014 og har vært spydspissen i de kinesiske superdatamaskinprosjektene.
– Phytium fremstår som et vanlig selvstendig selskap. Toppledelsen går i sivile klær, men de fleste er tidligere offiserer fra National University of Defense Technology (NUDT), sier forsker Eric Lee ved den amerikanske tenketanken Project 2049.
Den japanske Fugaku-maskinen er verdens nest raskeste superdatamaskin. De to IBM-maskinene Summit og Sierra ligger på de to neste plassene med Kina på en fjerdeplass med «Sunway Taihu Light». Av verdens 500 kraftigste superdatamaskiner er nesten halvparten i Kina, ifølge top500.org.
Neste generasjon vil sannsynligvis kunne knekke avanserte krypterte koder og benyttes til avansert kunstig intelligens. Disse maskinene vil også være svært viktige for lands forsvar.
– De har trakassert oss i årevis
De avanserte databrikkene for de kinesiske superdatamaskinene produseres hos Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Selskapet er verdens største produsent av databrikker. De benyttes i alt fra ordinære smarttelefoner, biler og de amerikanske jagerflyene F-35, som også benyttes av det norske forsvaret.
– De er i den spesielle situasjonen at de produserer databrikker som benyttes til militære formål for både USA og Kina, sier forsker Si-fu Ou ved Institute for National Defense and Security Research i Taiwan til Washington Post.
Kinesiske forskere avviser at de amerikanske sanksjonene vil ha noen innvirkning.
– Dette er som et myggbitt. De har trakassert oss i årevis. Det betyr ikke noe om vi får et nytt myggbitt, sier forsker Mei Xinyu ved den statlige kinesiske tenketanken Chinese Academy of International Trade and Economic Cooperation til Global Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.