Det var dramatikk i Det hvite hus etter at Kina bestemte seg for å svare på de kommende straffetollene fra USA for knappe to uker siden. Represaliene kom overraskende på president Donald Trump, som trodde at Kina ikke ville foreta seg noe før planlagte samtaler med USA.

Mobiliserte toppsjefer

Trump var rasende da han fikk høre at Kina hadde bestemt seg for å innføre en fem prosent straffetoll på amerikansk import verdt 75 milliarder dollar.

«Hans umiddelbare reaksjon, som ble kommunisert i en telefonsamtale til rådgivere i Det hvite hus samme dag, var å fordoble eksisterende straffetoller», ifølge næringslivskanalen CNBC, som har tre kilder som bekrefter dramatikken som utfoldet seg den 23. august.

Finansminister Steven Mnuchin og handelsrepresentant Robert Lighthizer, som har vært ansvarlige for handelsforhandlingene med Kina, fryktet at Trump ikke ville lytte på deres råd og ville sende ut twitter-meldinger uten forvarsel.

De mobiliserte toppsjefer for amerikanske selskaper. Disse ble bedt om å kontakte Trump og forklare konsekvensene av en fordobling av straffetollene i form av panikk på aksjemarkedene og en svakere økonomisk utvikling.

Trump lyttet på rådene, etter først ha sendt ut en rekke twitter-meldinger hvor han beordret amerikanske selskaper om å legge planer for å trekke seg ut fra Kina. Han svarte med å øke straffetollene mot kinesisk import verdt 550 milliarder dollar med nye fem prosent.

– Forsyningskjedene smuldrer opp

USA og Kina innførte nye straffetoller sist søndag. USA planlegger å øke straffetollene på kinesisk import i oktober og på nytt i midten av desember. Kina har ikke sagt hvilke mottiltak de vil komme med.

Det er fortsatt ikke satt en dato for når forhandlere fra USA og Kina skal møtes.

«Det går veldig bra med våre forhandlinger med Kina. Jeg er sikkert på at de skulle ønske de kunne forholde seg til en ny administrasjon så de kan fortsette praksisen med å svindle USA (600 mrd. dollar i året). Over 16 måneder er en lang tid å blø arbeidsplasser og selskaper», skrev Trump på Twitter på tirsdag.

Han fortsatte med å si at «Tenk hva som skjer når jeg vinner. En avtale bli mye strengere».

«I mellomtiden vil Kinas forsyningskjede smuldre opp, og bedrifter og penger vil bli borte», skrev Trump.

– Motvindene når USA

En ny aktivitetsindeks for august viser en nedgang i aktiviteten i amerikanske fabrikker, som står for 11 prosent av verdiskapingen. Månedsrapporten ISM fra Institute for Supply Management endte på 49,1 i august – ned fra 51,2 i juli. En måling under 50 er en indikasjon på en svekkelse.

«Det var en ganske så stygg rapport. Motvindene som har rammet verdensøkonomien har funnet veien til USA», skriver sjeføkonom Greg Daco hos Oxford Economics i en rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.