Det er nesten fire måneder siden USA og Kina undertegnet første fase i en våpenhvile i den nesten to år lange handelskrigen. Målet var å fortsette forhandlingene umiddelbart og få på plass en mer omfattende avtale mellom de to økonomiske supermaktene.

Koronapandemien har ført til at forhandlingene er satt på vent og forholdet mellom USA og Kina er på vei mot frysepunktet.

Overraskende eksportvekst

Det var ventet et fall i den kinesiske eksporten i april på over 15 prosent, ifølge gjennomsnittet av prognoser innhentet av Reuters. Kinesiske selskaper fikk en overraskende eksportvekst sammenlignet med april i fjor på 3,5 prosent.

Den kinesiske eksporten var på 200,3 milliarder dollar i en måned hvor store deler av verdensøkonomien hadde stanset opp. Det var ventet et kinesisk handelsoverskudd på 6,4 milliarder dollar. På grunn av et stort fall i importen fikk Kina 45,3 milliarder dollar i overskudd.

– De kinesiske eksportstatistikkene er svært overraskende. Jeg er interessert i å se handelsstatistikkene med USA. Hvis det viser seg at Kina har utnyttet pandemisituasjonen kan det føre til en opptrapping av handelsspenningene. Ærlig talt er dette det siste noen av oss trenger akkurat nå, sier direktør Alexander Travis hos finansinstitusjonen JPMorgan til CNBC.

Frykter opptrapping

Finansinstitusjonen ING tør ikke å utelukke en opptrapping i konflikten mellom USA og Kina. Kina økte eksporten av medisinsk utstyr med over 11 prosent i april, ifølge ING.

«Gitt den alvorlige situasjonen i den amerikanske økonomien og at en handelskrig vil skade begge økonomiene, er sannsynligheten for at USA innfører ny straffetoll liten. Men vi vil ikke utelukke risikoen helt. Hvis USA innfører ny straffetoll vil Kina gjengjelde», skriver sjeføkonom for stor-Kina hos ING, Iris Pang, i en rapport.

Analyseselskapet Capital Economics mener at det verste ikke er over for den kinesiske handelen. Forverringen i den økonomiske aktiviteten hos Kinas handelspartnere vil slå til for fullt i mai.

«I mellomtiden bør ikke trusselen om ytterligere amerikanske tollsatser for kinesiske produkter overses, gitt at «fase 1»-avtalen snart vil falle fra hverandre», skriver Kina-økonom Julian Evans-Pritchard.

Trump distraherer

Kina forpliktet seg til å øke importen fra USA med 200 milliarder dollar i året som en del av «fase 1»-avtalen. Ifølge S&P Global Market Intelligence ligger Kina 21 milliarder dollar bak hva de skal ha importert, ifølge avtalen.

«Det virker som at forholdet mellom USA og Kina forverres over opprinnelsen og håndteringen av koronaviruset. Samtidig har Kinas import fra USA falt, noe som kan bryte forpliktelsene i avtalen», skriver S&Ps analyseavdeling.

President Donald Trump og utenriksminister Mike Pompeo har kommet med påstander om at koronaviruset kom fra et laboratorium ved Wuhan Institute of Virology. Dette har Kina avvist.

– Trump forsøker å distrahere amerikanere vekk fra å fokusere for mye på arbeidsledighet, sysselsetting og slikt ting. Hvis vi starter handelskrigen igjen tror jeg ikke det bare er Kina som taper, men også USA, sa sjeføkonom Keith Wade hos Schroders under en presentasjon denne uken.

Ser fremover

På fredag kommer de amerikanske ledighetstallene for april. Over 33 millioner amerikanere meldt seg som arbeidsledige med første gangs krav de siste syv ukene. Dette er en ny rekord i moderne tid. En del er tilbake i arbeid og den reelle ledigheten er lavere.

Tall offentliggjort onsdag viste at det forsvant vel 20,2 millioner jobber i privat sektor i april.

– Vi må bry oss lite om de økonomiske statistikkene for de første tre-fire månedene av 2020. Markedene ser fremover på hvordan vi skal komme oss ut av koronavirussituasjonen, sier direktør Alexander Treves hos JP Morgan Asset Management til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.