President Donald Trump anklaget på onsdag Kina for «et globalt folkemord» med referanse til koronaviruset, som på fem måneder har spredt seg fra noen få tilfeller i Kina til over fem millioner bekreftede smittede i hele verden. USA er hardest rammet.

«Det var Kinas inkompetanse og ikke noe annet som forårsaket disse verdensomfattende massedrapene», skrev Trump på Twitter.

– Politisk motivert handelskonflikt

Amerikaneren Stephen Roach har lang fartstid fra Asia som sjeføkonom for finansinstitusjonen Morgan Stanley i regionen. Han mener de mange utspillene fra Trump-administrasjonen må ses i sammenheng med det amerikanske presidentvalget om knappe seks måneder.

– Sluttspillet for Trump-administrasjonen er krystallklart. Det er å vinne valget. Dette dreier seg ikke om å bedre de økonomiske vilkårene for amerikanere og amerikanske selskaper. Dette er en politisk motivert handelskonflikt, sier Roach, som er professor ved Yale University til CNBC.

Han tror det blir en opptrapping av handelskonflikten mellom de to landene frem mot presidentvalget, men at dette vil fortsette. Han viser til utspill fra Trump-administrasjonen om at amerikanske selskaper må bringe forsyningskjedene tilbake til USA.

– Tanken om å bryte avhengigheten av globale forsyningskjeder er latterlig, sier han.

Det har også kommet forslag om å utestenge kinesiske selskaper fra amerikanske børser, slutte å betale renter statspapirer som Kina eier eller innføre ny straffetoll på kinesisk import.

– Hvem vet hva de vil foreta seg. Jeg mistenker dem for at de vil gjøre noe. Jeg vil ikke utelukke noe, sier han.

Tøffere linje mot Kina

Kina har sagt de vil svare med samme mynt hvis USA innfører nye straffetiltak. De to landene ble enige om «fase 1» av en handelsavtale i januar. Etter planen skulle det startes forhandlinger om en ny fase umiddelbart. Det har ikke skjedd.

Republikanske senatorer har foreslått at Trump skal få mandat til å innføre sanksjoner mot Kina hvis de ikke åpner opp på hvordan viruset oppsto og senere spredte seg.

– Det er hverken ansvarlig eller moralsk å dekke over egne problemer ved å skylde på andre. Vi vil aldri akseptere uberettigede søksmål og erstatningskrav, sa Kinas talsmann Zhang Yesui på torsdag.

Professor Eswar Prasad ved Cornell University tror det vil komme mange Kina-utspill før presidentvalget i november.

– Det er tydelig at Trump-administrasjonen mener alvor. Harde krefter ser på pandemien som en mulighet til å kjøre en tøffere linje mot Kina enn tidligere. Basen til Trump vil sannsynligvis se positivt på dette, sier Prasad, som ledet Det internasjonale pengefondets Kina-avdeling i mange år, til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.