Det er bred oppgang ved de asiatiske børsene fredag morgen etter at nye handelssamtaler er i gang mellom USA og Kina. Oppgangen er ledet an av Hongkong-børsen som stiger rundt 2,5 prosent.

Det var en optimistisk amerikansk president som kommenterte første dag av den 13. runden i handelsforhandlingene mellom USA og Kina på torsdag ettermiddag amerikansk tid.

– Jeg mener det går veldig bra. Vi har hatt svært gode forhandlinger med Kina. Jeg skal møte dem fredag kveld, sa president Donald Trump.

Trump: – Men ønsker jeg det?

Verdens markeder og investorer sitter på nåler og er nervøse for utfallet av de pågående forhandlingene. Bare timer før de optimistiske uttalelsene sådde Trump tvil om han i det hele tatt ønsket en handelsavtale med Kina.

«En viktig dag med forhandlinger med Kina. De ønsker å inngå en avtale, men gjør jeg?», skrev Trump på Twitter.

Dette utspillet kom etter den kinesiske regjeringsdelegasjonen vurderte å returnere til Kina tidligere enn planlagt. Senere på torsdag ble det bekreftet at forhandlingene vil fortsette på fredag som planlagt.

De mange ryktene og utspillene fra begge sider har ført til ny uro ved børsene. Alle venter på signaler om det vil komme en eskalering av handelskrigen allerede i neste uke. USA planlegger å øke straffetoll på kinesisk import verdt 250 milliarder dollar fra 25 til 30 prosent.

– Jeg er utmattet fra dette, sier fondsforvalter Lale Topcuoglu hos JOCHM til Bloomberg TV.

Han er ikke alene.

– Dette er ganske idiotisk. Markedet beveger seg fra ethvert lite vindpust, sier verdipapirstrateg Matt Maley hos Miller Tabek & Co til næringslivskanalen.

Frykt og håp

Det er frykt for en eskalering fra begge sider, men også et økt håp om at partene skal bli enige om en miniavtale og legge en strategi for hvordan de skal forhandle videre. Første skritt må være en utsettelse av en økning av amerikansk straffetoll den 15. oktober.

Singapore-banken DBS, som har eksponering til det kinesiske markedet, mener en utsettelse av straffetollen i neste uke, og i desember er en forutsetning for at det ikke blir en kraftig eskalering av handelskrigen.

«President Trump må på fredag bekrefte at USA enten suspenderer eller kansellerer straffetoll som er planlagt den 15. oktober og 15. desember», skriver banken i en morgenrapport.

– Jeg tror det er mulig å få til en valutaavtale denne uken. Det kan føre til at USA bestemmer seg for ikke å øke straffetollen, sier Myron Brilliant, som leder internasjonal seksjon ved U.S. Chamber of Commerce til Reuters.

Den amerikanske banken Wells Fargo har analysert markedsreaksjonene når Trump har eskalert handelskrigen med Kina. I gjennomsnitt har de amerikanske markedene falt med ni prosent i etterkant.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.