Den amerikanske sentralbanken besluttet på onsdag å trappe ned støttekjøpene fortere enn tidligere signalisert. Dette åpner opp for seks renteøkninger de neste to årene og blir karakterisert som en overraskende og kraftig oppjustering av de tidligere anslagene.

«Oppjusterte vekst- og inflasjonsrognoser viser at Fed føler at økonomien tåler omikronstormen godt», skriver ING i morgenrapporten fra Asia.

Spår syv renteøkninger

Tokyo-børsen startet dagen med en oppgang. Nikkei-indeksen steg med to prosent den første handelstimen på torsdag morgen. Sydney-børsen var mer avventende og falt svakt i løpet av formiddagen lokal tid mens investorer forsøkte å fordøye nattens nyheter fra USA.

«Markedene hadde tilsynelatende nesten priset inn dette og det var forventninger om en raskere nedtrapping av støttekjøpene. Omikronvarianten skaper en betydelig usikkerhet. 90 prosent av en renteøkning i mai 2022 er priset inn», skriver National Australia Bank.

Capital Economics var tidlig ute i høst med å si at Fed ville stramme inn raskere enn hva markedet priset inn. Selv de ble overrasket etter årets siste møte på onsdag.

«Dette var mer haukaktig enn vi hadde sett for oss», skriver seniorøkonom Michael Pearce fra rådgivnings- og analyseselskapet i en rapport, hvor de spår tre renteøkninger i 2022 og fire i 2023.

Dette er flere enn hva de seks renteøkningene som det synes å være konsensus på etter møtet. De utelukker ikke at den første renteøkningen kommer i mars neste år. Veldig mye avhenger av sysselsettingssituasjonen i USA, ifølge Capital Economics.

Beste kvartal siden 2018

Det kommer daglig drypp med viktige økonomiske statistikker og rapporter fra Asia-regionen. Det er en uoversiktlig situasjon og konsekvensene fra omikronvarianten av koronaviruset, som ble oppdaget i november, har fortsatt ikke gitt utslag på månedsrapportene.

Den foreløpige aktivitetsrapporten (flash pmi) for Japan viser en svakere økning i aktiviteten i desember enn i november. Produksjonsindeksen kom inn på 51,8. En måling på over 50 er en indikasjon på høyere aktivitet.

– Rapporten viser at aktiviteten i privat sektor holdt seg godt i desember og runder av med den beste kvartalsutviklingen siden fjerde kvartal 2018, sier direktør Annabel Fiddes hos IHS Markit, som har utarbeidet rapporten, i en kommentar.

Den japanske eksporten økte med 20,5 prosent i november. Importen var hele 43,8 prosent høyere enn hva den var for ett år siden. Dette er svært solide økonomiske statistikker.

«Vi mener eksporten vil forbli sterk i de kommende månedene ettersom bileksporten tar seg inn ytterligere og den internasjonale etterspørselen etter kapitalvarer fortsetter å øke», skriver Japan-økonom Tom Learmouth hos Capital Economics.

Kina-selskaper forsvinner

Problemene i de globale forsyningskjedene med stengte fabrikker i blant annet Sørøst-Asia er fortsatt ikke løst. Bilprodusenten Toyota har redusert produksjonen i høst og fortsetter med dette i desember.

Biler, PC-er, komponenter og julegaver – slik preges verdens havner av flaskehalser
Bloombergs Stephen Engle rapporterer om alle leveranseproblemene og flaskehalsene som skaper trafikkork i asiatiske havner.
01:38
Publisert:

– Det er fortsatt uklart om de kommer tilbake på riktig spor i januar gitt at Sørøst-Asia fortsatt har koronaproblemer, sier analytiker Takeshi Minami hos Norinchukin Research Institute til Bloomberg.

På toppen av dette kommer en ny opptrapping i konflikten mellom USA og Kina. USA vil plassere åtte kinesiske selskaper på en svarteliste på torsdag, blant annet verdens største droneprodusent (DJI), ifølge Financial Times.

Forbudet gjør at amerikanske investorer ikke kan investere i selskapene.

– Det er i realiteten game over, sier direktør for fremvoksende markeder hos kapitalforvaltningsselskapet TCW Group, David Loevinger, til CNBC.

Kinesiske selskaper er i ferd med å bli fjernet fra amerikanske børser etter amerikanske myndigheter har stilt krav om at de må legge frem regnskaper og innsyn tilsvarende andre selskaper.

– Jeg tror ikke kinesiske myndigheter vil tillate at amerikanske regulatorer får innsyn. Dermed kan de ikke beskytte det amerikanske markedet fra svindel, sier Loevinger, som tror kinesiske selskaper vil forsvinne fra amerikanske børser helt innen 2024.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.