Håpet som Kina hadde om at forholdet til USA skulle bedres etter at Donald Trump forsvant fra Det hvite hus forsvant idet toppmøtet mellom de to landene i Alaska startet på torsdag.

– Kinas handlinger truer den regelbaserte ordenen som er grunnlaget for global stabilitet, sa USAs utenriksminister Antony Blinken.

Det kinesiske kommunistpartiets utenrikssjef, Yang Jiechi, slo umiddelbart tilbake og advarte mot amerikansk innblanding i Kinas indre anliggender og truet med å svare med konkrete handlinger.

– Vi må forlate den kalde krigens mentalitet, sa Yang.

USA er «cyberangrep-champion»

Det var dramatisk allerede fra starten. Utenriksminister Blinken gikk hardt ut mot Kinas angivelige cyberangrep i USA, behandlingen av muslimske minoritetsgrupper i Xinjiang-provinsen og økt kontroll over Hongkong.

Storbritannia mener Kina har brutt avtalen om at Hongkong skal ha delvis selvstyre frem til 2047 uten innblanding fra Kina.

Yang Jiechi holdt et 15 minutters langt innlegg mens journalister og kameraer fortsatt var påslått. Han sa at USA er «cyberangrep-champion», men gikk kraftig ut mot vestlige land.

– Vestlige land representerer ikke den globale folkeopinionen. Mange i USA har liten tillit til det amerikanske demokratiet, sa Yang.

Kina og USA stiller med toppdelegasjoner under det to dager lange møter i Anchorage. Målet er at møtet skal føre til at det blir enighet om at president Joe Biden og Kinas president Xi Jinping møtes til et toppmøte i april.

Kina: – Svarte amerikanere slaktes

Blinken svarte med å si at land som er trygge på seg selv, og sin rolle i det internasjonale samfunnet, vil innrømme egne feil og mangler – og forsøke å forbedre seg. Dette kom etter at Yang viste til politivold, rasediskriminering og andre forhold i USA.

– Situasjonen for menneskerettigheter i USA er på et lavnivå. Svarte amerikanere slaktes, sa han.

Journalister og kameraer ble kastet ut av møtelokalet, men ble etter noen minutter bedt om å komme tilbake hvor ordkrigen og beskyldninger haglet foran åpen mikrofon.

Den kinesiske delegasjonen kritiserte hvordan USA hadde åpnet møtet med å kritisere Kina for å være «et spill for galleriet» og et «totalt fravær av diplomatisk etikette».

– Dette var nøye orkestrert. Vi trodde USA ville følge de vanlige diplomatiske protokollene. Uttalelsene var ikke normale. Min respons var heller ikke det, sa Yang etter at toppmøtet fortsatte.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver sa i et innlegg at USA ikke ønsker konflikt med Kina, men ønsker velkommen en hard og rettferdig konkurranse med en strategisk rival.

– Vi kommer alltid til å stå opp for våre prinsipper for alle amerikanere, og for våre venner, sa Jake Sullivan.

– Det er veldig farlig

Tidligere president Donald Trump avfyrte de første skuddene i handelskrigen med Kina for tre år siden med straffetoll på kinesisk eksport til USA. USA har også innført sanksjoner mot kinesiske teknologiselskaper.

– Biden-administrasjonen vil knytte menneskerettigheter opp mot eksport og salg av teknologi. Forvent å se mer eksportkontroll og sanksjoner mot kinesiske interesser, sier forsker Alex Caoru ved Hinrich Foundation til CNN.

Eksperter frykter en opptrapping fra begge sider.

– Kinesiske myndigheter føler åpenbart at de ikke lenger trenger å følge vanlige normer. De føler de har overtaket og har ikke noe imot at det blir sett på som brudd på skrevne og uskrevne regler. Det er veldig farlig, sier nasjonal sikkerhetsekspert Elisabeth Braw ved tenketanken American Enterprise Institute til Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.