Den 13. forhandlingsrunden mellom USA og Kina har vært forberedt i nesten to måneder. Det har vært en rekke møter på lavere nivå hvor partene har forsøkt å bli enige om en forhandlingsagenda. Timer før partene setter seg sammen i Washington, DC er de uenige om det meste.

– Ikke gjort fremskritt

Denne uken har det allerede vært samtaler på statssekretærnivå mellom USA og Kina. Den kinesiske delegasjonen har sagt seg villig til å åpne markedet for amerikanske landbruksprodukter – alt fra soyabønner til svinekjøtt.

Siden august er det blitt satt inn store ordrer på amerikanske landbruksprodukter fra Kina, blant annet 1,5 millioner tonn soyabønner og andre produkter – uten straffetoll. Denne importen kan økes fremover, er beskjeden fra den kinesiske delegasjonen.

Dette er ikke nok, mener USA. De forlanger en umiddelbar slutt på hva de mener er tvungen teknologioverføring fra amerikanske selskaper til kinesiske partnere. Dette er noe Kina ønsker å skyve til senere forhandlinger.

Målet er å fryse straffetollen og få i gang handelen i år med utsikter til en mer omfattende avtale.

– De har ikke gjort noen fremskritt, sier en kilde til South China Morning Post.

Kina har satt som et minstekrav at dagens straffetoll ikke økes. USA planlegger å øke straffetoll på import verdt 250 milliarder fra 25 prosent til 30 prosent førstkommende tirsdag. Neste økning kommer i midten av desember på blant annet elektronikk og smarttelefoner.

Xi stoler ikke på Trump

Ifølge Hongkongs-avisens kilder vurderer den kinesiske delegasjonen, som ledes av visestatsminister Liu He, å forkorte forhandlingene til kun en dag og forlate USA allerede på torsdag. Tidligere var planen å bli inntil lørdag.

Dette førte til panikk ved Wall Street like etter børsens stengetid onsdag og sendte Dow Jones futures ned med 300 poeng. Den har tatt seg litt inn igjen, men det er nervøsitet. Tokyo-børsen startet med en nedgang på torsdag morgen, men har tatt seg opp.

Dette skyldes blant annet at Kina har sagt at planen er å forbli i USA frem til fredag.

Forventningene til samtalene er lave.

– Hvis du ser etter gode nyheter så er det at de ikke har kansellert, sier strateg Tom Block hos Fundstrat til CNBC.

President Donald Trump og hans kinesiske kollega Xi Jinping skal etter planen delta på Apec-møtet i Chile i november. Under de to foregående møtene de har hatt det siste året har de klart å inngå en midlertidig våpenhvile i handelskrigen.

– Xi kommer ikke til å stole på Trump. Han har brukt mye politisk kapital på å løse dette med Trump, spesielt under de bilaterale samtalene under G20-møtet, sier direktør Ian Bremmer ved tenketanken Eurasia Group til CNBC.

Tror på begrenset avtale

Global analysesjef Ethan S. Harris hos Bank of America Merrill Lynch heller mot en begrenset avtale hvor Kina øker landbruksimporten fra USA. Han mener at tilliten til Trump er tynnslitt fra kinesisk side.

– Jeg tror sannsynligheten for en avtale i løpet av den neste uken er liten, men en eller annen gang i november eller tidlig i desember kan vi få en tynn avtale. Spørsmålet er hvor tynn, sier Harris til CNBC.

Han mener det er viktig fra kinesisk side at Huawei-problemene blir løst slik at selskapet kan konkurrere internasjonalt. Den siste smarttelefonen, som skulle konkurrere med Samsung i nøkkelmarkeder i Asia og har ikke tilgang til apper fra Googles digitale økosystem.

Ifølge Bloomberg står handel verdt 2000 milliarder dollar i fare for å rammes av økt proteksjonisme. I tillegg til økt straffetoll mot Kina vil også EU få merke amerikansk straffetoll fra den 18. oktober på blant annet ost, vin og whisky.

USA vurderer å inngå en formell valutaavtale med Kina denne uken, ifølge Bloomberg. Denne ble det enighet om i vår – før forhandlingene brøt sammen.

Denne kan bli presentert som et første skritt til en mer omfattende avtale mellom supermaktene. Den kinesiske valutaen har styrket seg torsdag formiddag i offshorehandel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.