– Verdens øyne er rettet mot oss, sa president Donald Trump under seremonien, hvor USA og Kina undertegnet «fase 1» av en handelsavtale hvor begge land forplikter seg til å trappe ned handelskrigen.

Kina har forpliktet seg til å øke importen av amerikanske produkter og tjenester med 200 milliarder dollar de neste to årene innenfor fire kategorier. Blant annet skal Kina importere energiprodukter for 34 milliarder dollar i 2021. Fra 2022 skal importen ytterligere opp.

– De kinesiske forpliktelsene kan vise seg å bli for ambisiøse. Dette er en avtale som fortsatt er skjør, sier makroøkonom Aichi Amemiya hos den japanske finansinstitusjonen Nomura til CNBC.

– Uroen vil fortsette

Detaljene i avtalen ble holdt hemmelig frem til undertegnelsen på onsdag kveld. Det er en detaljert liste med blant annet 10 ulike landbruksprodukter, men også finanstjenester og en åpning av det kinesiske markedet for nettskytjenester.

Ifølge Trump skal forhandlingene om en «fase 2»-avtale starte om kort tid. Han planlegger også å reise til Kina for å møte president Xi Jinping for et offisielt møte. Dette vil sannsynligvis skje tidlig på vårparten.

Internasjonale finansinstitusjoner tror ikke dette er avslutningen av handelskrigen, men en foreløpig våpenhvile som kan føre til en form for fredsavtale med en mer omfattende handelsavtale.

– Vi tror uroen vil fortsette inn i 2020, sier globaløkonom Cesar Rojas hos Citi til CNBC.

Han tror neste forhandlingsrunde blir vanskeligere. I første fase har USA brukt straffetoll som et pressmiddel i forhandlingene.

– I neste runde vil forhandlingsverktøyene være investeringer og andre virkemidler, ifølge Rojas.

Kinesiske investeringer til USA har stupt som følge av handelskrigen. Fra 2016 til 2018 falt investeringene fra 46,5 milliarder dollar til 5,4 milliarder dollar – en nedgang på nesten 90 prosent.

Følelse av déjà vu

Verdens handelsorganisasjon (WTO) har nedjustert vekstprognosene for verdenshandelen tre ganger det siste året. De siste prognosene ligger an til en fjorårsvekst på mellom 0,5 og 1,6 prosent vekst i den internasjonale varehandelen.

– For at Kina kan innfri målet om å øke importen med 200 milliarder dollar de neste to årene, kan Kina bli nødt til å redusere importen fra andre handelspartnere betydelig, sier seniorøkonom Aichi Amemiya hos Nomura til CNBC.

Det vil bli enklere for amerikanske finansinstitusjoner å etablere seg på det kinesiske markedet allerede i april. Ifølge avtaleteksten må søknader fra finansinstitusjoner avgjøres innen 90 dager.

Dette er en del av åpningen av et finansmarked som er verdt 45000 milliarder dollar. Blant annet vil alle restriksjoner for amerikanske livsforsikringsselskaper fjernes på det kinesiske markedet.

Det er ikke første gang Kina har lovt å åpne finansmarkedet, blant annet da landet ble medlem av Verdens handelsorganisasjon i 2001. Hos enkelte er den følelse av déjà vu.

«Vi vil gjennomgå avtalen nøye for å se hva den spesifikt betyr for våre medlemmer når det gjelder gjennomføring og håndhevelse», sier direktør Ken Bentsen i interesseorganisasjonen Securities Industry and Financial Markets Association i en uttalelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.