Det er fortsatt helt åpent hva som vil skje i handelskrigen mellom USA og Kina. Det er steile fronter før nye forhandlinger etter planen skal starte denne uken.

President Donald Trump har truet med å ilegge alt av kinesisk import straffetoller på mellom ti og 25 prosent hvis det ikke blir en avtale.

Sammen mot Trump

Nintendo, som konkurrerer med Sony og Microsoft i spillkonsollmarkedet, flytter deler av produksjonen av spillkonsollen Switch fra Kina til Vietnam. Rundt 40 prosent av salget på rundt 18 millioner enheter i året skjer i Nord-Amerika – i hovedsak i USA.

Selskapet benytter samme kontraktsprodusent som Apple gjør til sine produkter, Hon Hai Precision Industry. Produksjonen vil flyttes til fabrikker i Vietnam i løpet av kort tid bekrefter en talskvinne for selskap overfor Reuters.

Salgsbudsjettene for inneværende år er ikke endret. Dette gjør at produksjonen vil reduseres ved kinesiske fabrikker og øke i Vietnam.

Spillkonsollprodusentene Nintendo, Sony og Microsoft sendte nylig et brev til Trump-administrasjonen hvor de ber om unntak fra nye straffetoller. De viser til at dataspill innbrakte en omsetning i USA på over 43 milliarder dollar i 2018 – en vekst på over 20 prosent fra 2017.

«Dataspill er en viktig del av den amerikanske underholdningskulturen. To av tre hjem har minst en spillkonsoll og 60 prosent av amerikanere spiller dataspill daglig. En prisøkning på 25 prosent vil sannsynligvis gjøre dem for dyre for mange familier til julehandelen», skriver de tre konkurrentene.

Vietnam vinner

Det er en kø av japanske selskaper som trekker seg ut av Kina. Sharp flytter produksjonen av enkelte bærbare datamaskinmodeller fra Kina til Vietnam. Ricoh vil flytte alt av produksjon av kontormaskiner fra Kina til Thailand.

Årsaken er frykten for en ny runde straffetoller på produkter som er produsert i Kina. Disse rammer ikke bare kinesiske selskaper, men alle selskaper som har flyttet produksjon til hva som tidligere ble karakterisert som «verdens fabrikk».

Flere internasjonale finansinstitusjoner har påpekt at Vietnam vil komme ut som en vinner av handelskrigen mellom USA og Kina. Amerikansk import av smarttelefoner fra Vietnam ble mer enn fordoblet i årets fire første måneder. Import av pc-er økte med 79 prosent.

I fjor havnet Vietnam på en 12. plass over USAs største importørland. I år er de på en åttende plass, målt i amerikanske dollar, etter å ha gått forbi Irland, Italia, India og Frankrike. Utenlandske investeringer er rekordhøye – ledet av kinesiske selskaper som flytter produksjonen.

Det har også president Donald Trump lagt merke til.

«Mange selskaper flytter til Vietnam. Vietnam utnytter oss til og med mer enn Kina gjør. Det er en interessant situasjon», sa Trump nylig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.