Opptrappingen i handelskrigen, hvor amerikanske importører må betale 10 prosent straffetoll på produkter fra Kina verdt 300 milliarder dollar fra 1. september, kan fremskynde en amerikansk resesjon med tre kvartaler, spår finansinstitusjonen Morgan Stanley.

«En viktig årsak: 68 prosent av de neste straffetollene vil bli på forbrukerprodukter, biler og bildeler. Det gir økt sannsynlighet for en umiddelbar innvirkning på økonomien», skriver den amerikanske finansinstitusjonen.

Børsene i Asia reagerer med bred nedgang fra start. Nikkei-indeksen endte ned 2,11 prosent etter å ha vært ned over 2,6 prosent halvannen time før børsslutt.

Kina tatt på sengen

Twitter-meldingene på torsdag fra president Donald Trump kom like etter at finansminister Steven Mnuchin hadde returnert fra Shanghai til Kina. Før avreise fra Kina sa den amerikanske delegasjonen det hadde vært «konstruktive samtaler» og at det var planlagt nye møter.

Ifølge Bloomberg ønsket finansminister Steven Mnuchin å advare den kinesiske delegasjonen om at det ville komme nye straffetoller. Trump sa nei.

Twitter-meldingene ble sendt ut mens Mnuchin og resten av delegasjonen satt i møter med Trump – midt på natten kinesisk tid.

– Det virker som at vi synker dypere ned i en skyttergravskrig, sier direktør Rufus Yerxa hos National Foreign Trade Council til Bloomberg.

Hvis Trump gjør alvor av truslene og innfører straffetoller om en knapp måned vil alt av kinesisk import til USA være ilagt straffetoller på mellom ti og 25 prosent fra 1. september.

– Det er på tide at vi endrer alt. Hvis de ikke ønsker å drive handel med oss er det i orden for meg. Vi vil spare mye penger, sa Trump til journalister i Det hvite hus på torsdag.

– Trump har gått helt inn

De nye straffetollene har kommet overraskende på finansinstitusjoner og tenketanker som følger handelskrigen tett. Det var ventet at forhandlingene ville fortsette utover høsten.

Det er kun fem uker siden Trump og president Xi ble enige om en våpenhvile og ikke utvide handelskrigen.

– Det er uklart hva som forårsaket Trumps eskalering av handelskrigen. Det er bekymringsfullt for verdensøkonomien at Trump har gått helt inn, og håper at Kina gir etter for presset og innfrir de amerikanske kravene, skriver makroøkonom Tapas Strickland hos National Australia Bank i en morgenrapport.

De første skuddene i handelskrigen ble avfyrt i fjor vår og USA innførte straffetoller mot kinesisk import i fjor sommer.

– Trusselen kan være et signal om han forsøker å bygge ny innflytelse over Kina mens samtalene fortsetter. Trusselen er alvorlig gambling fra Trump. Det tyder på at han foretrekker å inngå en avtale på egne betingelser før valget i 2020, skriver analytiker Michael Hirson hos konsulentselskapet Eurasia i et notat.

– Ekstremt pinlig

Det var denne forhandlingstaktikken USA brukte i fjor hvor nye straffetoller mot Kina kom på løpende bånd samtidig som at det pågikk forhandlinger mellom partene. Spørsmålet er om Kina vil akseptere denne taktikken nå og innfri kravene fra Trump.

– Dette betyr ikke at Kina vil reagere slik Trump håper. Det vil bli ekstremt pinlig for Kina å øke importen fra USA med utpresningstrusler hengende over seg, skriver Hirson.

Hirson får støtte fra Strickland hos National Australia Bank.

– I et slikt scenario er det umulig for Kina å etterkomme kravene uten å tape ansikt. Dette strider mot Kinas hovedkrav om at forhandlingene skal være oppriktige og at eksisterende tollsatser skal fjernes, skriver Strickland i morgenrapporten.

Kina har foreløpig ikke reagert på den siste eskaleringen i handelskrigen. Det er frykt for det vil komme skjulte represalier mot amerikanske selskaper i Kina. Transportselskapet FedEx er under etterforskning.

«Handelssamtalene mellom USA og Kina blir ikke noe enklere. Ikke tro at Kina vil sitte rolig og se på. Straffetoller på 300 milliarder dollar i tillegg til Kinas mottiltak vil ramme amerikanske forbrukere, arbeidere, selskaper og bønder i USA hardt», skriver den tidligere amerikanske politikeren og handelsforhandleren Wendy Cutler ved Asia Society Policy Institute i en twitter-melding.

Bredt børsfall

Børsindeksene i Asia pekte rett ned idet handelen startet i Asia fredag morgen. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen falt med nesten to prosent i løpet av de første minuttene etter handelen startet. Shenzhen-indeksen falt med godt over to prosent.

Eksperter frykter en spredning til verdensøkonomien.

«Vi har aldri tidligere opplevd at verdens to største økonomier virkelig går i strupen på hverandre og forsøker å sabotere motparten. Vi har ingen forståelse om hvordan dette vil bli. De som tar oss med på denne ferden, i Kina og USA, vil ha mye å svare for», skriver Patrick Chovanec, som var professor i flere år ved handelshøyskolen Tsinghua University i Kina.

De amerikanske markedene falt på torsdag.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt umiddelbart med over to prosent – til tross for at Japan ikke er direkte part i handelskrigen.

Japan og Sør-Korea er også på randen av en handelskrig. Japan fjernet på fredag nabolandet fra en liste over «foretrukne handelspartnere».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.