Hvis president Donald Trump gjør alvor av å innføre 15 prosent straffetoll på kinesisk import verd 125 milliarder dollar fra 15. desember, vil dette bety en ytterligere eskalering i handelskrigen. Den har rammet begge lands økonomier hardt.

Også verdensøkonomien opplever svakere vekst, noe Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken har påpekt. Nå gjør internasjonale finansinstitusjoner klar prognosene for 2020. Det ventes svak vekst i de tidligere vekstøkonomiene i fremvoksende markeder.

Storbanken UBS tror både Kina og India vil få en økonomisk vekst på under seks prosent i 2020. Det er nesten 30 år siden Kina hadde en så svak vekst. India fikk en vekst på kun 4,5 prosent i tredje kvartal.

«Den kinesiske veksten er ventet å svekkes til 5,8 prosent i 2020 på grunn av handelskonflikten med USA», skriver UBS.

De siste 29 årene har den gjennomsnittlige veksten i den kinesiske industriproduksjonen vært på 12 prosent. I oktober var den på 4,7 prosent.

«Fortsatt svak vekst»

De kinesiske handelsstatistikkene for 2019 viser hvordan handelskrigen har rammet handelen. I februar 2018, måneden før Trump avfyrte de første skuddene i handelskrigen, var eksportveksten på 43,5 prosent. I fem av de siste seks månedene har det vært en negativ utvikling.

I november var det ventet en svak eksportvekst på rundt en prosent. Det endte på en nedgang på 1,1 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Eksporten til USA falt med 23 prosent. Importen tok seg opp med 0,3 prosent, men det skyldes lav handelsaktivitet i november i fjor.

– Når vi ser fremover, tror vi at en fortsatt svak global vekst vil holde eksportveksten nede. En eventuell fjerning av eksisterende tollsatser som en del av fase 1-avtalen vil ikke endre utsiktene vesentlig, sier senior Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en kommentar.

Til tross for en importvekst i november tror ikke Evans-Pritchard at dette betyr at det er økt innenlandsk etterspørsel i Kina som gjør at dette vil fortsette. En fortsatt importvekst vil komme fra lagerjusteringer.

Importen fra USA økte med tre prosent i november, ifølge de offisielle statistikkene. Ifølge Capital Economics påpeker at den sesongjusterte importen fra USA i virkeligheten falt i november.

Bekymret næringsliv

USA la frem handelsstatistikker i forrige uke. De viste at handelsunderskuddet falt med 27,5 prosent – til 31,3 milliarder dollar. Dette er det største fallet på over tre år. Amerikanske selskaper i Kina er bekymret.

– Vi er bekymret for at jo lenger dette trekker ut i tid, desto vanskeligere blir det å vinne tilbake kunder. Da USA ikke samarbeider med allierte, har Kina flyttet innkjøp til europeiske og japanske konkurrenter, sier styreformann Ker Gibbs i den amerikanske handelsforeningen i Shanghai til South China Morning Post.

Ifølge Financial Times har kinesiske myndigheter beordret offentlige etater og institusjoner om å slutte å bruke utenlandske datamaskiner og programvare innen 2022.

Dette vil ramme amerikanske selskaper som Microsoft, Apple, HP og Dell. Det kinesiske markedet for amerikanske teknologiselskaper er på rundt 150 milliarder dollar i året. Det meste kommer imidlertid fra privat sektor, ifølge analyseselskapet Jefferies.

– Dette er bare begynnelsen. Målet er åpenbart: å unngå å havne i en tilsvarende situasjon som ZTE, Huawei, Megvii og Sugon er i, sier analytiker Paul Triolo hos Eurasia Group til Financial Times.

Ifølge analytikere hos meglerhuset China Securities må mellom 20 og 30 millioner maskinvareenheter bli skiftet ut. USA blokkerer blant annet det kinesiske teknologiselskapet Huawei fra det amerikanske markedet og infrastrukturprosjekter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.