Fristen for å unngå en opptrapping i handelskrigen mellom USA og Kina utgår ved midnatt (6:00 norsk tid, fredag morgen, red anm.). En mindre kinesisk delegasjon har sittet i møter med sine amerikanske kolleger. På torsdag rykker forhandlingene opp på regjeringsnivå. President Donald Trump er misfornøyd med fremdriften.

– Har dere sett straffetollene vi gjør? De brøt avtalen. De brøt avtalen, gjentok Trump under et valgkamprally i Florida onsdag kveld.

– De vil betale

En amerikansk regjeringsdelegasjon var i Kina i forrige uke for å forhandle med Kina. Da finansminister Steven Mnuchin og handelsrepresentant Robert Lighthizer forlot Beijing trodde de at det kun gjensto formaliteter før en avtale var på plass.

Vel tilbake i USA ventet en rekke konkrete endringer kinesiske forhandlere ønsket. Kina gikk tilbake på nesten hele teksten som tidligere var avtalt med USA etter handelssamtalene mellom partene, ifølge Reuters. Dette kom overraskende på den amerikanske delegasjonen.

– Visestatsministeren kommer hit i morgen. En god mann. Men de brøt avtalen. De kan ikke gjøre det, så de vil betale, sa Trump.

Trump fyrte opp tilhørerne under valgkamprallyet.

– Vi vil ikke gi oss inntil Kina slutter å snyte arbeiderne våre og stjele jobbene våre. Det er hva som vil skje. Vi trenger ikke å gjøre forretninger med dem. Vi kan lage produkter her hvis vi må, slik vi pleide å gjøre, sa Trump.

Han gjentok påstandene om at straffetollene er bra for den amerikanske økonomien, da «det vil innbringe over 100 milliarder dollar» inn i statskassen.

En rekke analyser fra amerikanske universiteter, finansinstitusjoner og tenketanker viser at amerikanske forbrukere betaler for handelskrigen med Kina – og i mindre grad kinesiske selskaper.

Forbereder gjengjeldelse

Det kinesiske handelsdepartementet sier i en uttalelse at de vil gjengjelde på en mulig straffetoll. Hvordan de vil gjøre dette er ikke kjent. Store amerikanske selskaper som Qualcomm, Broadcomm og Micron får over halvparten av omsetningen fra Kina.

– Det er i begge lands beste interesser å få til en avtale. Konsekvensen av en fiasko er at det økonomiske forholdet mellom de to landene vil frikobles. Situasjonen har endret seg. Det er en mulighet for at Kina vil spille tøft i forhandlingene, sier analysedirektør Cheng Li ved den amerikanske tenketanken Brookings Institution til Bloomberg.

Referanseindeksene ved alle børsene i Asia har falt på nytt på torsdag formiddag i frykt for en opptrapping i handelskrigen. Børsene i Shanghai, Tokyo, Hongkong og Seoul har falt med mellom en og to prosent.

«Vi er ikke sikker på hvem presidenten henvender seg til under valgkamprallyet, men han skremmer dagslyset ut av finansmarkedene», skriver finansinstitusjonen MUFG i en morgenrapport.

De viser til at amerikanske selskaper og forbrukere er avhengig av produkter som produseres ved fabrikker som produseres i blant annet Kina.

«Hvis det kommer 25 prosent straffetoll på import verdt 200 milliarder dollar kan dette være dråpen som får begeret til å flyte over», skriver MUFG.

– Vi har fått signaler om at de ønsker å få til en avtale. De møtes igjen i morgen (torsdag). Vi får se hva som skjer, sa pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders til journalister på onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.