USAs president Donald Trump møtte Kinas visestatsminister Liu He i Det hvite hus på torsdag. Ifølge Trump og det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua nærmer det seg en avtale. Det skal ha vært betydelig fremgang den siste uken, hvor forhandlingsdelegasjoner har møttes i Kina og USA.

Nedtelling til avtale

Partene har aldri tidligere vært nærmere en løsning i den over et år gamle handelskrigen, hvor USA og Kina har ilagt hverandre straffetoll på inntil 25 prosent på produkter verdt over 360 milliarder dollar i året.

– Det er fortsatt et stykke å gå, men ikke veldig langt. Noe viktig og storartet kan bli lagt frem om noen uker, sa Trump – med den kinesiske He ved sin side.

Visestatsministeren takket Trump – noe Trump åpenbart satte stor pris på.

– På grunn av din direkte involvering har vi hatt stor fremgang i samtalene, sa He.

He hadde overbrakte en melding fra Xi Jinping til Trump, hvor den kinesiske presidenten håpet at begge sider vil forsøke å få til en avtale så snart som mulig.

– Vi vil vite innen de neste fire ukene om vi har en avtale eller ikke, sa Trump, som bekreftet at han vil holde et toppmøte med sin kinesiske kollega hvis det foreligger et utkast til en avtale.

Trump skal til Japan etter at den nye keiseren blir kronet i mai og igjen for et G20-toppmøte i slutten av juni, hvor også Kina deltar. Kina har ønsket å markere slutten på handelskrigen med et statsbesøk til USA. Dette tar tid å planlegge og vil neppe skje før i høst.

– Det løser ikke problemet

Handelskrigen mellom verdens to økonomiske supermakter har rammet hardt. Eksporten av amerikanske landbruksprodukter, blant annet soyabønner til Kina, har kollapset. USA har subsidiert amerikanske bønder med flere titall milliarder dollar det siste året.

Kina har sagt seg villig til å øke importen av blant annet soyabønner og andre landbruksprodukter for å redusere det amerikanske handelsunderskuddet mot Kina.

– Vi ønsker ikke en soyabønneavtale. Hvis de går med på å kjøpe produkter verdt 200 milliarder dollar fra oss løser det ikke problemet, sa konsernsjef Jamie Dimon hos den amerikanske finansinstitusjonen JPMorgan Chase torsdag kveld under en paneldiskusjon i regi av Council on Foreign Relations i New York.

Den frittalende Dimon, som har vært kritisk til Trump har seriøst vurdert å utfordre ham i under presidentvalget i 2020, ifølge CNBC. Disse planene har han skrinlagt etter å ha brukt store deler å vurdere det.

– Jeg er like tøff som han er. Jeg er smartere. Han kan banke løs på meg alt han orker, men det vil ikke gi noen resultater. Jeg vil slå rett tilbake, sa han i fjor.

Nå mener den innflytelsesrike næringslivstoppen og Trump-kritikeren at det var riktig å starte en handelskrig med Kina.

– Det er bedre vi håndterer handelsspørsmålene nå – uansett hva det betyr for økonomien. Det har vært alvorlige problemer som har rammet internasjonale selskaper, blant annet tyveri av opphavsrettigheter, manglende investeringslover og skjulte barrierer, sa Dimon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.