Finansinstitusjoner har påpekt at Vietnam er det landet i Asia som vil tjene mest på handelskrigen mellom Kina og USA. Sørkoreanske, amerikanske og japanske selskaper har store og moderne fabrikker hvor det masseproduseres smarttelefoner, flatskjermer og annen elektronikk.

Men ikke alt som blir påført etiketten «Made in Vietnam», er produsert ved lokale fabrikker. Nå har USA avfyrt første skudd i det som kan bli en ny front i handelskrigen ved å ilegge Vietnam straffetoller på stål som opprinnelig kommer fra andre land.

«Verst av alle»

Det vietnamesiske handelsoverskuddet mot USA økte med over 40 prosent i årets fem første måneder og endte på 21,6 milliarder dollar, ifølge vietnamesiske statistikker. Vietnam er blitt den åttende største eksportøren av produkter til USA – opp fra en 13. plass på samme tid i fjor.

Dette har ikke gått upåaktet hen hos USAs president Donald Trump.

– Vietnam er nesten den verste av alle. Mange selskaper flytter fra Kina til Vietnam, men Vietnam misbruker USA mer enn hva Kina gjør. Vi er i samtaler med Vietnam, sa Trump i et intervju med fjernsynskanalen Fox Business nylig.

USA har innført straffetoll på 456 prosent på enkelte stålprodukter som eksporteres fra Vietnam. Det amerikanske handelsdepartementet mener at Vietnam benyttes som en mellomstasjon for stål produsert i Kina, men også Taiwan og Sør-Korea, hvor det også er straffetoll på stål.

Internasjonale finansinstitusjoner har utpekt Vietnam som en av de store vinnerne av handelskrigen mellom USA og Kina. Bank of America Merrill Lynch mener bildet er langt mer uklart.

«Selv om eksporten har økt, har import fra Kina mer enn kompensert for denne økningen», skriver finansinstitusjonen.

Det tyder på at den økte eksporten til USA i liten grad har ført til høyere økonomisk aktivitet for Vietnam.

Fjerner «Made in China»-etiketter

De økonomiske statistikkene for andre kvartal viser en vekst i bruttonasjonalproduktet på 6,7 prosent. Dette er lavere enn fjoråret, da Vietnam fikk en økonomisk vekst på 7,1 prosent og svakt lavere enn første kvartal.

Det er bekymring i Vietnam for at landet skal havne i en handelskrig med USA. Et forvarsel kom i mai da det amerikanske finansdepartementet plasserte Vietnam på en overvåkningsliste over land som er mistenkt for å manipulere egen valuta.

Den vietnamesiske avisen Tuoi Tre har avslørt hvordan kinesiske produkter har havnet i Vietnam for deretter å eksporteres til USA.

«Den viktigste oppgaven til ansatte var å fjerne «Made in China»-etikettene fra flatskjermer», skriver avisen om ansatte hos en fjernsynsprodusent.

De forklarer at det ble foretatt enkle tilpasninger av produktene og at de ble pakket og sendt til USA med etiketter som viste «Made in Vietnam», med undertekst som sa at det var «japansk teknologi».

Direktøren for Vietnams statistikkbyrå innrømmer overfor den japanske næringslivsavisen Nikkei Weekly at landet mangler klare regler for å håndtere denne praksisen.

EU, som inngikk en frihandelsavtale med Vietnam nylig, stiller strenge krav til dokumentasjon.

– Det er vanlig for mange selskaper, lokale og utenlandske, å utføre enkel bearbeiding av ferdigproduserte kinesiske produkter før de markedsføres som lokalproduserte, sier Nguyen Bich Lam ved General Statistics Office til Nikkei. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.