Teknologiselskapet Huawei har siden i fjor vært svartelistet fra USA. Ambisjonene om å bli verdens største mobiltelefonprodusent er skrinlagt for nå etter at selskapet ikke får tilgang til amerikanske komponenter og operativsystemet Android, som eies av Googles morselskap.

Ifølge USA skal Huawei være kontrollert av det kinesiske militæret og kommunistpartiet, noe som er avvist av Huawei og Kina.

Nå er 19 andre selskaper oppført på en liste fra Pentagon. Det kan føre til en opptrapping av konflikten mellom USA og Kina.

Utestenger nøkkelselskaper

Det amerikanske forsvarsdepartementet (Pentagon) offentliggjorde onsdag en oversikt over kinesiske storselskaper som de mener enten er eid eller kontrollert av det kinesiske militæret.

Foruten Huawei er mobilselskapene China Mobile og China Telecom, kamera- og overvåkningsselskapet Hikvision, verftsgruppen China Shipbuilding Industry og jernbanegiganten China Railway Construction på oversikten – hvor også en rekke luftfartsselskaper inngår.

Selskapene er selve grunnfjellet i den kinesiske økonomien og spiller en nøkkelrolle i Kinas planer om å bygge den nye Silkeveien og gjøre Kina til en global teknologisk stormakt.

President Donald Trump er under press fra begge partier om å innføre sanksjoner mot statskontrollerte kinesiske selskaper. Den demokratiske senatoren Chuck Schumer og hans republikanske kollega Tom Cotton har bedt om oversikten fra Pentagon.

Dette er de fem Trump-sjokkavsløringene i Boltons bok
John Bolton var en av «haukene» i Donald Trumps administrasjon frem til han ble sparket som nasjonal sikkerhetsrådgiver etter 18 måneder i jobben.
00:32
Publisert:

«Kina benytter militær-sivile taktikker med industrispionasje for å nå egne mål. Når Kina ikke klarer å utvikle egen teknologi, forsøker de å stjele fra USA. Statskontrollerte kinesiske selskaper kjøper opp amerikanske selskaper for å overføre teknologi», heter det i brevet fra de to senatorene.

– Truer USA

Flere av selskapene på oversikten har betydelig virksomhet i USA. China Mobile og China Telecom er børsnotert ved New York-børsen og har amerikanske investorer på eiersiden. CRRC er verdens største produsent av togmateriell og har fått store kontrakter i USA de siste årene.

«Listen er en god start, men utilstrekkelig for å advare amerikanere om de statskontrollerte selskapene. De støtter den kinesiske regjeringen og kommunistpartiets virksomheter, og truer USAs økonomiske og nasjonale sikkerhet», sier den republikanske senatoren Marco Rubio i en kommentar.

Oversikten legge press på amerikanske selskaper om ikke å samarbeide med – også hvis det ikke kommer umiddelbare offisielle sanksjoner fra politikerne.

«Dette er et nyttig verktøy for myndigheter, selskaper, investorer, akademiske institusjoner og tilsvarende partnere for å gjennomføre undersøkelser og vise aktsomhet overfor disse selskapene, spesielt etter hvert som flere legges til», heter det i en offisiell uttalelse fra Det hvite hus, ifølge Reuters.

Forverret forhold

Oversikten kommer samtidig som at forholdet mellom USA og Kina igjen er på frysepunktet. President Trump mener Kina må ta ansvaret for koronapandemien og den inngåtte handelsavtalen mellom de to landene henger i en tynn tråd.

I mai beordret Trump amerikanske pensjonsfond om ikke å investere i børsnoterte kinesiske selskaper. Han har også truet med å bryte alle forbindelsene med Kina. En rekke kinesiske selskaper som er børsnoterte i USA har meldt flytting til Hongkong-børsen i år.

I forrige uke undertegnet Trump en lov som åpnet for å straffe Kina for behandlingen av minoritetsgruppen uigur og andre muslimske grupper. Kina har truet med sanksjoner.

«USA bør ikke bruke lovgivning for å skade Kinas interesser og blandet seg inn i indre anliggender. Kina vil resolutt iverksette tiltak. Alle konsekvensene av dette må bæres fullt ut av USA», heter det fra det kinesiske utenriksdepartementet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.