Referanseindeksene ved de amerikanske børsene falt med nesten to prosent tirsdag. Årsaken er frykt for at USA vil mer enn doble straffetollen på kinesisk import verdt 200 milliarder dollar i året – fra 10 til 25 prosent ved midnatt natt til fredag.

– Alt avhenger av hva som skjer fredag. Tradere forventet ikke dette. Det er som en ball som spinner uventet. Det er skapt et uventet scenario, sier partner Scott Redler hos T3live.com til næringslivskanalen CNBC.

Amerikanske forbrukere betaler

Resultatsesongen i USA er nesten over og selskapene har lagt frem gode resultater. For en knapp uke siden lå det an til at dette ville fortsette. USA og Kina har lagt frem solide økonomiske statistikker for første kvartal.

Ifølge Citigroup vil en økning i straffetollene fra 10 til 25 prosent redusere den kinesiske veksten med et halvt prosentpoeng. Dette er mye for en økonomi hvor myndighetene har klart å holde en stabil vekst på mellom 6,4 og 6,9 prosent 15 kvartalene.

Den globale økonomien vil bli rammet med en 0,2 prosentpoeng lavere vekst, ifølge Citigroups prognoser. Goldman Sachs skriver i en ny rapport at selskaper som er eksponert mot Kina klarte å beskytte seg med en straffetoll på ti prosent. Det blir vanskeligere med 25 prosent.

President Donald Trump har sagt mange ganger at det er Kina som har tatt regningen fra straffetollen. En undersøkelse foretatt av økonomer fra Princeton University, Columbia University og Federal Reserve Bank of New York har kommet med en annen konklusjon.

«Våre resultater tyder på at straffetollene som USA får inn ikke er tilstrekkelig å kompensere for tapene som forbrukerne må bære», konkluderte de i en rapport nylig.

Hvem blinker først?

Dagen startet med en bred nedgang ved de asiatiske børsene. Referanseindeksen ved Shenzhen-børsen falt med nesten to prosent umiddelbart etter at handelen startet. Børsene i Shanghai, Hongkong og Tokyo falt nesten like mye.

Det er nervøsitet. En kinesisk delegasjon er på vei til USA for å forhandle med motparten på onsdag og torsdag. Denne ledes av visestatsminister Liu He, ble det bekreftet på tirsdag.

«Hvis Liu He reiser til USA i henhold til den opprinnelige planen innebærer det at en avtale vil komme på plass snart. Hvis Kina sender en juniordelegasjon må markedet vente lenger for å finne ut hvem som blinker først», skriver Macquarie Capital i en analyse.

Den amerikanske volatilitetsindeksen VIX, som måler forventede svingninger i aksjemarkedet de neste 30 dager, var på 21,8 på tirsdag – det høyeste nivået siden januar. I hele april lå den på under 15.

– Strategien denne uken har endret seg fra en hvor det er fremdrift til at det gjelde å grave seg ned, sier investeringsdirektør Tim Seymour hos Seymour Asset Management til CNBC Asia på onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.