Ifølge en FN-rapport økte utenlandske investeringer til Kina med seks prosent til 70 milliarder dollar i årets tre første kvartaler. Kina troner fortsatt på toppen over land som mottar de største utenlandsinvesteringene.

I denne samleposten er også investeringer i eiendomssektoren, som økte med 31 prosent. Dette er ofte investeringer som kinesere flytter til og fra Kina via blant annet Hongkong og Macau, som er selvstendige økonomier og ikke inngår i de kinesiske statistikkene.

– Dystert bilde

Globale utenlandske investeringer har falt med 41 prosent i år, ifølge FNs konferanse for handel og utviklings (UNCTAD) Investment Trends Monitor. Investeringene har falt siden 2015, da de var på over 1800 milliarder dollar, til 1400 milliarder dollar i fjor.

«Handelskrigen mellom USA og Kina kan føre til at flere selskaper etablerer seg i Asean for å omgå straffetollene. Bransjer som forbrukerprodukter, industrivarer, teknologi, telekommunikasjon og kjemikalier har indikert en interesse for Sørøst-Asia», skriver den malaysiske banken MayBank i en rapport denne uken.

Utenlandske investeringer til Thailand har økt med 53 prosent i år – til 7,6 milliarder dollar. Investeringer i fabrikker er mer enn femdoblet, ifølge Bank of Thailand. I Vietnam er det en 18 prosent vekst. Sørkoreanske selskaper har lenge foretrukket Vietnam.

UNCTAD skriver at de amerikanske skattereformene, hvor storselskaper kan tilbakeføre overskudd fra utlandet og betale lavere skatt, har ført til lavere investeringsaktivitet fra amerikanske selskaper. Vestlige land er hardere rammet enn fremvoksende land.

– Det globale finansbildet er dystert, sier UNCTADs investeringsdirektør James Zhan i en kommentar til rapporten.

– Fantastisk vekstmarked

En undersøkelse fra den amerikanske handelsforeningen i Kina tidligere i høst viste at en tredjedel av amerikanske selskaper vurderer å flytte produksjonen vekk fra Kina.

Harley-Davidson vil om kort tid starte produksjon av motorsykler i Thailand for det asiatiske markedet. Merry Electronics, som blant annet produserer Bose hodetelefoner, vil flytte deler av produksjonen fra Sør-Kina til Thailand.

Apple produserer fortsatt alt av produkter i Kina og er blitt skjermet fra handelskrigen. Delta Electronics, som leverer komponenter til Apple-produkter, er i ferd med å kjøpe en thailandsk samarbeidspartner for 17 milliarder kroner.

– Sørøst-Asia fungerer både som et fantastisk vekstmarked, et sted hvor en kan sette ut produksjon for å redusere produksjonskostnadene takket være åpen handel og for å beskytte seg mot geopolitisk risiko, sier seniorøkonom Trinh Ngyuen hos Natixis Asia til Bloomberg.

Standard Chartered Bank mener Vietnam vil få en økonomisk vekst på syv prosent i 2018. Dette er ikke bare den høyeste veksten i Sørøst-Asia, men også høyere enn Kina.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Audis første elbil på plass i Norge
7500 nordmenn har reservert Audi e-tron, nå får de endelig mulighet til å se den.
01:35
Publisert: