USAs president Joe Biden ankom Japan søndag kveld etter å ha tilbrakt to dager i Sør-Korea. Sør-Koreas nyvalgte president Yoon Suk-yeol rullet ut den røde løperen og gjorde det klart at forholdet til USA er viktig – og skal prioriteres.

Større enn Russland

Yoon har ambisjoner om å gjøre Sør-Korea til en av verdens ti største økonomiske stormakter. De siste årene har Sør-Korea ligget på en 12. plass og i fjor ble bruttonasjonalproduktet målt til 1800 milliarder dollar – bak Italia, Brasil og Russland.

Sør-Korea vil gå forbi Russland allerede i år på grunn av landets krigføring i Ukraina og omfattende økonomiske sanksjoner fra vestlige land og allierte. Sørkoreanske selskaper som Samsung, SK og Hyundai har begrenset aktiviteten i Russland.

– Det er mål at forholdet til USA skal være mye mer enn kun sikkerhetspolitisk. Jeg vil gjøre med ytterste på å skape en ny visjon for fremtiden sammen med deg, sa Yoon under en middag med president Biden.

Den sørkoreanske presidenten har fått med seg de store konglomeratene. Samsung planlegger å bygge en gigafabrikk i den amerikanske delstaten Texas med investeringer på 17 milliarder dollar i første fase. Fabrikkanlegget skal produsere avanserte databrikker.

Biden møtte Hyundais styreformann Eusiun Chung i Sør-Korea. Selskapet skal investere 5,5 milliarder dollar i et produksjonsanlegg for elektriske biler og batterier i Georgia. Chung lovte en tilsvarende investering i kunstig intelligens og førerløse kjøretøy.

– Elektriske biler er bra for å oppnå klimamålene, men de er også bra for sysselsettingen. Det er også bra business, sa Biden.

Skepsis til USA

Mandag lanserte Biden Indo-Pacific Economic Framework (IPEF) i Tokyo i et forsøk på å samle allierte. Initiativet er blitt kraftig utvannet i løpet av de siste dagene for å kunne samle flere land under en felles paraply, ifølge Financial Times.

Det har vært dyp skepsis i Sørøst-Asia og India rundt dette initiativet og hva det egentlig er. Det er ikke mer enn 12 år siden Biden, som visepresident, forsøkte å få Stillehavslandene med i Trans-Pacific Partnership (TPP). USA trakk seg fra TPP under Donald Trump.

– Singapore planlegger å bli med i IPEF. Dette er ikke en fullverdig erstatning for TPP, men det er fremtidsrettet. Det gjenspeiler et ønske om å samarbeide innenfor økonomiske områder, sa Singapores statsminister Lee Hsien Loong på søndag.

USAs Japan-ambassadør innrømmer at det er usikkerhet og forvirring rundt hva IPEF er. TPP var ambisiøst og skulle være en alternativ frihandelsavtale med respekt for arbeidstagerrettigheter, miljø og rettferdig handel og investeringer hos medlemslandene.

– Land spør om hva de egentlig forplikter seg til. Er det forhandlinger eller er det prosessen som fører til forhandlinger, sa Emanuel Rahm på en pressekonferanse i slutten av forrige uke, ifølge Bloomberg.

– Ment å skape splittelse

Kina er i gang med egne planer og har fått med seg de fleste landene i Asia inn i Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). De vil også bli ønsket velkommen inn i oppfølgeren av TPP – Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP).

Kinas utenriksminister langet ut mot de nye amerikanske planene for Asia og stillehavsregionen i helgen.

– De sier de er for frihet og åpenhet, men de er opptatt av å etablere små grupper i et forsøk på å holde Kina tilbake. Fakta vil vise at denne strategien er ment å skape splittelse, oppfordre til konfrontasjon og ødelegge for fred, sa Wang Yi i en uttalelse etter et møte med sin pakistanske kollega, Bilawal Bhutto, i Guangzhou.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.