De asiatiske markedene har våknet til ny turbulens etter de siste utspillene fra USAs president Donald Trump på fredag. Referanseindeksene ved de amerikanske børsene falt med over to prosent på fredag. Nedgangen fortsetter for fullt i Asia på mandag.

Dow Jones futures ligger an til å åpne rundt 200 poeng lavere.

Den kinesiske valutaen har svekket seg kraftig. Den har falt til 7,185 mot amerikanske dollar i offshoremarkedet. I Kina omsettes den til 7,14. Det er bare tre uker siden den brøt gjennom den psykologiske viktige 7 yuan mot dollar.

Opptrapping av handelskrigen

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med 2,6 prosent da handelen startet. Hongkong-børsen falt med 3,3 prosent de første minuttene. Ved de kinesiske børsene har det vært støttekjøp av aksjer og nedgangen er mer moderat med rundt én prosent.

– Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer i et forvirrende tempo. Dette vil sannsynligvis utløse ytterligere volatilitet i markedet og forventninger om en stadig mer offensive pengepolitiske lettelser fra den amerikanske sentralbanken, sier fondsforvalter Patrick Wacker hos UOB Asset Management til Bloomberg.

Trump økte omfanget av straffetoller mot kinesiske produkter i slutten av juli – en knapp måned etter at han og president Xi Jinping hadde blitt enige om en handelsavtale.

Kina svarte med straffetoller på amerikansk import fredag. Trump svarte med å øke straffetollene på import verdt 250 milliarder dollar fra oktober. Dette kommer i tillegg til nye straffetoller på import verdt 300 milliarder dollar, som innføres i september og desember.

«Denne eskaleringen viser hvor usannsynlig en handelsavtale er – og sannsynligheten for en nedtrapping av konflikten. Det er lite sannsynlig at de eksisterende og planlagte handelsrestriksjonene blir fjernet snart. Andre handelsrestriksjoner kan også bli innført», skriver ledere for Asia-analyse hos Oxford Economics i en rapport.

– Vi er ikke redde

Det har vært kraftige reaksjoner i Kina på hva de mener er løftebrudd fra president Donald Trump. Kina og USA har planer om å møtes til forhandlinger i USA i september. Det har også vært telefonisk kontakt mellom partene – senest den 13. august, ifølge kinesiske medier.

– Jeg er overbevist om at handelsspenningen mellom Kina og USA er en langvarig situasjon. Vi håper på en fair og rettferdig handelsavtale, men Kina har forberedt seg på negative konsekvenser. Vi er ikke redde, sier tidligere visehandelsminister Wei Jianguo, som er visestyreformann i en tenketank, til CNBC.

Hu Xijin, som er sjefredaktør i den kinesiske avisen Global Times, lekket de nye straffetollene mot USA før de ble bekreftet. Han er kjent for å ha gode kilder i kommunistledelsen og har innsyn i strategiene.

«Kina har allerede «tapt» USA: høye tollsatser, Huawei-forbud, politisk fiendtlighet, Hongkong og Taiwan. Vi står foran et helt nytt USA. Vi har ikke noe mer å tape, mens USA bare er i ferd med å miste Kina», skriver han.

Handelsavtale i havn

President Trump på søndag sa han hadde blitt enig med Japans statsminister Shinzo Abe om en handelsavtale.

«Stor avtale inngått med Japans statsminister Abe. Vil være bra for bønder, gårdsbruk og mer. Virkelig store kjøp av mais», skrev Trump på Twitter.

Han sa under en pressekonferanse at Japan skal kjøpe alle overskuddslagre av mais. Dette ble senere avvist av japanske representanter, som at det er opp til private selskaper å avgjøre hva behovet er.

USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer sa på en pressekonferanse under G7-møtet i Frankrike at avtalen vil åpne opp markeder verdt syv milliarder dollar for amerikanske landbruksprodukter.

Det japanske landbruksmarkedet er lukket og beskyttet. Ifølge utkastet til en avtale vil importtollen på svinekjøtt bli redusert med 90 prosent – til fire kroner kiloen.

Tollen på storfekjøtt vil reduseres med 75 prosent. Det amerikanske markedet vil åpnes for 3000 tonn japansk wagyu-kjøtt. Kobe-biff kommer fra wagyu-storfe, en av fire japanske storferaser som produserer intenst fettmarmorert kjøtt med et høyt innhold av umettet fett.

I Japan er det tvil om det vil bli undertegnet en avtale i september, slik Trump sa under G7-møtet.

– Alt avhenger av Trump. Hvis han ombestemmer seg, vil det ødelegge hva vi allerede er blitt enige om, sier en kilde som kjenner til forhandlingene til Nikkei Weekly.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.