Janet Yellen blir sent tirsdag ettermiddag norsk tid intervjuet av finanskomiteen i Senatet, en del av godkjenningsprosessen for å bli ny finansminister. Her kommer Yellen med et meget bestemt angrep på Kina.

– Vi må konfrontere Kinas brutale, urettferdige og illegale praksis, sa Yellen uten å nøle.

Yellen pekte særlig på flere områder der hun mener Kina bryter eller misbruker internasjonale lover og regler, som prisdumping, ulovlig subsidiering, handelsbarrierer og tyveri av patenter og intellektuell eiendom.

Trumps prygelknabe

Etter litt innledende flørting helt i starten av presidentperioden for fire år siden, har forholdet mellom Donald Trumps USA og Kina surnet fullstendig.

De siste månedene har Trump direkte gitt Kina skylden for koronapandemien – «China virus» – og lagt skylden på Kina for at han tapte valget. Tirsdag ettermiddag, Trumps siste dag som president, erklærer USA at Kinas behandling av folkegruppen Uigurene som folkemord.

Ny tone med samme politikk

Selv om Joe Biden har en helt annen tone, er det altså lite som tyder på at president Biden vil la Kina ture frem.

I Kongressen er det også sjelden partipolitisk enighet mellom demokratene og republikanerne om å straffe Kina for det politikerne mener er klare brudd på handelsregler, patenttyveri og ulovlig kopiering.

Fra Roosevelt til Trump – kan du alle sammen? Dette er de 14 siste presidentinnsettelsene i USA
Her er de siste 14 amerikanske presidentene, fra Franklin Roosevelt til Donald Trump.
02:17
Publisert:

Toppøkonomen Yellen er tidligere sentralbanksjef og en politisk ringrev som utmerket godt vet at hennes ord blir gjennomgått med lupe. Under høringen i Kongressen argumenterte hun også for hvorfor de økonomiske koronakrisepakkene må økes, selv om det betyr at statsgjelden på kort sikt øker.

Wall Street lar seg ikke skremme av hverken økt gjeld, konfrontasjon med Kina eller ny president. De ledende amerikanske børsindeksene er opp mellom en halv og én prosent rundt halvveis i handelsdagen tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.