Tre latinamerikanske land har det siste året brutt de diplomatiske forbindelsene med Taiwan til fordel for Kina. Panama har lenge blitt sett på som svært strategisk viktig for Kina i Latin-Amerika. Kina er den nest største brukeren av Panamakanalen – etter USA.
– Vi har et problem
USAs utenriksminister Mike Pompeo har vært på en rundreise i Latin-Amerika. Han har advart mot Kinas økende innflytelse i regionen, som har behov for kapital til investeringer i blant annet infrastruktur. Kina stiller villig opp.
– Vi har ikke noe i mot at Kina konkurrerer i verden. Det ønsker vi velkommen. Vi har et problem med at statseide selskaper dukker opp på en måte som ikke er åpent, ikke er markedsdrevet og ikke har som mål å hjelpe folket i Panama, men derimot den kinesiske staten, sa Pompeo.
Et statseid kinesisk selskap sikret seg i fjor kontroll over en strategisk viktig havn i Sri Lanka etter at landet havnet i mislighold på lån som var gitt. Amerikansk etterretning mener at havnen kan bli brukt til militære formål.
De frykter at noe tilvarende kan skje andre steder. Kina har etablert en militærbase i Djibouti på Afrikas horn. Også USA og Frankrike har etablert baser i ørkenlandet, som har under én million innbyggere.
Dette er det andre direkte verbale angrepet fra den amerikanske administrasjonen mot Kina på en måned. Visepresident Mike Pence anklaget Kina for å forsøke å manipulere amerikansk politikk.
Den amerikanske utenriksministeren advarte Panamas president Juan Carlos Varela om å knytte seg for tett opp mot Kina.
– Dette er typen aktiviteter vi mener er upassende og ikke bra for folket i Panama eller andre land. Kina driver en type plyndringsaktivitet, sa Pompeo.
– Ondsinnede uttalelser
Mandag har Kina kommet med tilsvar ved å rydde spalteplass i de statskontrollerte avisene.
«Pompeos uttalelser er basert på uvitenhet og de er direkte ondsinnede», skriver China Daily på lederplass.
Global Times skriver at uttalelsene er «respektløse» og skriver i lederartikkelen at USA forsøker å skape et skille mellom Kina og latinamerikanske land.
Kinesiske kommentatorer har økt kritikken mot USA i det siste og langer ut mot politikere, sosiale medier og falske nyheter.
«Det amerikanske systemet står foran enestående utfordringer. Det er ikke utenforstående krefter som står bak dette. Det kommer fra innsiden», skriver Global Times.
«Istedenfor å bygge broer øker politikerne i Washington avstanden», skriver avisen.
Kommentatoren har et råd til analytikere og forskere.
«Istedenfor å bruke dagene på å studere hvorfor andre land er skrøpelige, er det på tide å studere sitt eget land. Historien viser at hvis USA nyser kan verden pådra seg en forkjølelse», skriver Global Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.