Det har vært en kraftig eskalering i handelskrigen mellom USA og Kina de siste ukene – 18 måneder etter USA avfyrte de første skuddene ved å innføre straffetoller.

Kina har kommet med motsvar hele veien, til president Donald Trumps store frustrasjon.

Positivt forhandlingsklima

USA og Kina bekreftet samtidig torsdag at de er blitt enige om å møtes i USA i begynnelsen av oktober. Dette skjedde etter en telefonsamtale mellom lederne for de to forhandlingsdelegasjonene natt til torsdag.

De stilte med regjeringstopper under telefonkonferansen. Kina hadde med blant annet visestatsminister Liu He, sentralbanksjefen og handelsministeren. USA stilte med finansminister Steven Mnuchin og handelsrepresentant Robert Lighthizer.

«Begge sider er enige om å samarbeide for å skape et positivt forhandlingsklima», skriver det kinesiske handelsdepartementet i en uttalelse.

USA handel med Kina har falt de siste kvartalene. Trenden har fortsatt i sommer. Nye handelsstatistikker viser en nedgang i den amerikanske eksporten og importen mot Kina i juli. Underskuddet på handelsbalansen mot Kina lå stabilt på like under 30 milliarder dollar.

Aktiviteten i amerikansk industri falt for første gang på tre år i august og har ikke falt så raskt siden finanskrisen. ISM-indeksen forsøker å måle aktiviteten i amerikansk økonomi ved hjelp av en spørreundersøkelse blant bedriftsledere.

– Kort sagt: det er stille før stormen. Det forestående fallet i eksporten betyr vi må vente en negativ handelsutvikling og det betyr en knekk for den samlede økonomiske veksten, sier sjeføkonom Ian Shepherdson hos Pantheon Macroeconomics i en rapport.

– Vinner handelskrigen

President Donald Trump gjentok denne uken at USA «vinner» handelskrigen. Hans viktigste argument er at den økonomiske veksten i Kina nærmer seg sekstallet og at valutaen er svekket.

Han innrømmet at handelskrigen har kostet amerikanske investorer.

– La meg fortelle deg – hvis vi ikke hadde foretatt oss noe med Kina, ville aksjemarkedet vært 10.000 poeng høyere enn det er nå. Noen måtte gjøre dette. Det var ute av kontroll, sa Trump under en improvisert pressekonferanse utenfor Det hvite hus.

Referanseindeksen Dow Jones, hvor de 30 selskapene har en børsverdi på rundt 7500 milliarder dollar, ligger for tiden på rundt 26.000 poeng –samme nivå som for 12 måneder siden. En 38 prosent høyere indeks ville ha gitt en samlet børsverdi som er 2850 milliarder dollar høyere – tilsvarende den årlige verdiskapingen i Tyskland.

I april sa Trump at aksjemarkedet ville ha vært 5000 til 10.000 poeng høyere hvis det ikke var for den amerikanske sentralbankens rentepolitikk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.