De amerikanske børsene åpnet uken på verst tenkelige måte, og fulgte opp det store fallet fra fredag.

Handelskrig mellom USA og Kina, utsikter til renteoppgang i USA denne uken og svakere global vekst gjør at pessimismen nå råder i aksjemarkedet.

President Donald Trump har lenge engasjert seg sterkt mot at sentralbanken Fed setter opp rentene. Senest på Twitter mandag.

Det er høyst uvanlig, og ville vært skandaløst for enhver annen president enn Trump, å blande seg inn i sentralbankens rentepolitikk.

Høyere rente rammer vanligvis aksjemarkedet på kort sikt, fordi det gjør det mer attraktivt for investorene å selge seg ut av aksjer og plassere pengene i statsobligasjoner.

Fed har lenge signalisert at renten skal opp et knepp nå i desember. Men tydelige tegn til at den globale veksten nå er svakere gjør at det nå hersker en viss usikkerhet i markedene om Fed vil følge opp disse signalene.

Alt er nå i minus

Alle de ledende amerikanske børsindeksene er nå i minus så langt i år. Over halvparten av selskapene som utgjør den brede S&P 500-indeksen er også ned.

Etter mandagens børsfall er også teknologibørsen Nasdaq i minus. Det betyr at de amerikanske aksjemarkedene nå «offisielt» er inne i et «bear market», altså en bred nedgang i markedene. Det motsatte av «bull market», når børsene stiger.

Mandag var det særlig aksjer innen detaljhandel og helseindustri som trakk ned. Finanssektoren falt også, ledet an av investeringsbanken Goldman Sachs som er saksøkt for milliarder i Malaysia.

Børsfallet i USA kom etter bred nedgang på alle de ledende europeiske børsene mandag.

Oslo Børs falt mandag med 1,32 prosent. Kronekursen har heller ikke vært så svak siden helt på begynnelsen av året.

Slik sluttet de amerikanske børsene mandag:

  • Den brede S&P 500-indeksen ned 2,07 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen ned 2,09 prosent.
  • Teknologibørsen Nasdaq ned 2,27 prosent.

Oljeprisen falt også bratt mandag kveld. Nordsjøoljen brent spot omsettes for godt under 59 dollar fatet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I dag markerer nordkoreanere over hele landet denne mannen
00:51
Publisert: