Det har ikke vært direkte kontakt mellom president Donald Trump og hans kinesiske kollega, Xi Jinping, siden like etter utbruddet av koronapandemien i vinter. Da roste Trump den kinesiske innsatsen mot koronaviruset. Nå er tonen en helt annen.

Kina har klart å kontrollere koronaviruset. Det er registrert kun 91.000 smittede og under 5.000 dødsfall. USA nærmer seg ni millioner smittede over 225.000 døde. India, som har rundt samme innbyggertall som Kina, vil sannsynligvis gå forbi USA i smittetall om kort tid.

Splittet kinesisk toppledelse

Handelskrigen mellom USA og Kina, flere runder med straffetoll og sanksjoner mot kinesiske selskaper har forverret forholdet mellom de to supermaktene siden 2017. Det er lite som tyder på at dette vil endres hvis Joe Biden blir president og Demokratene får kontroll over Senatet.

Ian Bremmer, som leder den anerkjente tenketanken Eurasia Group, tror det kan bli en eskalering under Joe Biden – med ny kritikk av Kina.

– Det vil bli enorme konfrontasjoner og ingen tillit mellom USA og Kina – selv om Biden blir president, sier Bremmer i et intervju med Bloomberg.

Listen over konfliktområder er lang – fra Kinas behandling av minoritetsgrupper, situasjonen i Hongkong og Taiwan – til handel, teknologi og opphavsrettigheter.

Ifølge Bremmer er den kinesiske ledelsen splittet i synet på hvem av de to presidentkandidatene er å foretrekke.

De fleste av president Xis økonomiske rådgivere foretrekker Joe Biden. Sikkerhetsrådgivere mener at Trump er å foretrekke da politikken han har ført har skadet USAs interesser i utlandet.

Dette gjør Hongkong annerledes enn resten av verden – og holder koronadødeligheten langt under gjennomsnittet
– Vi har gjort noe interessant som andre land ikke gjør. Hongkongs fremste koronalege, Yuen Kwok Yung, forteller om hva Hongkong gjør annerledes for å holde dødeligheten langt under dødstallene i resten av verden.
02:59
Publisert:

– Jeg tror ikke det blir en kald krig mellom landene, men jeg tror vi vil se antagonisme på mange områder, sier statsviteren.

USA i langvarig nedgang

Eksperter forsøker å forstå hvordan Biden vil endre Trumps Asia-politikk. Det første Trump gjorde da han ble president var å trekke USA ut av handelssamarbeidet Trans-Pacific Partnership (TPP), som ble igangsatt av Barack Obama da Biden var visepresident.

«Ikke overraskende mener kinesiske tjenestemenn og forskere at Trump-epoken symboliserer et USA som er i langvarig nedgang», skriver seniorforsker Richard McGregor ved den australske tenketanken Lowy Institute i Nikkei Weekly.

McGregor flyttet til Beijing da Trump avfyrte de første skuddene i handelskrigen med Kina ved å ilegge straffetoll på flere titall milliarder dollar på kinesisk import.

«De vanligvis så selvsikre byråkratene som tidligere hadde avvist utspillene fra USA med et skuldertrekk som om at dette kun var forbigående virket forvirrede og tidvis redde», skriver seniorforskeren.

Han kunne ikke berolige dem.

«Jeg måtte bare si at Trumps nærmeste rådgivere ikke hadde noen anelse hva han kunne finne på, og derfor visste heller ingen andre», skriver McGregor.

Mektigere kinesisk president

Den amerikanske tenketanken Macropolo tror at Kinas president vil bli sittende i alle fall de neste fem årene. Analytikerne utelukker ikke at han bli værende Kinas president frem til 2035, da han vil være 82 år gammel – tre år yngre enn da Deng Xiaoping trakk seg i 1989.

«Han vil være mektigere enn noen gang tidligere etter den 20. partikongressen i 2022», skriver analytikerne i en ny rapport.

De tror ikke det vil bli utnevnt en etterfølger, noe som har vært vanlig i Kina de siste tiårene for å sikre forutsigbarhet.

«Han vil sannsynligvis fokusere på å gjennomføre strategiene for å omgjøre Kina til en supermakt i 2035», skriver Macropolo-analytikerne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.