– Det er alltid et potensial for gjengjeldelse, og det er det opptil kineserne å avgjøre, sa næringsminister Wilbur Ross på Verdens økonomiske forum (WEF) i den sveitsiske byen Davos onsdag.

Tidligere denne uken ble det kjent at USA innfører høy straffetoll på solceller og store vaskemaskiner. Kina eksporterer store mengder billige solceller til USA, og Sør-Korea er en viktig vaskemaskin-eksportør.

Ikke bekymret

Tross innføringen av straffetollen forsikrer finansminister Steven Mnuchin at USA er tilhenger av fri og rettferdig handel.

På en pressekonferanse i Davos onsdag sa Mnuchin også at han ikke er særlig bekymret for påstander om at Kina vil trappe ned sine kjøp av amerikanske statsobligasjoner. Dette skal delvis være en reaksjon på Trump-regjeringens syn på internasjonal handel.

Handelskriger

Sammenlignet med tidligere amerikanske presidenter står Donald Trump for en mer proteksjonistisk handelspolitikk. Dette har utløst en frykt for nye handelskriger – økonomiske konflikter hvor land bygger opp handelsbarrierer.

– Handelskriger har eksistert en god stund allerede. Forskjellen nå er at amerikanske styrker kommer til skansene, sier Ross.

Amerikanske produsenter

Næringsministeren mener det finnes mange eksempler på at land utnytter internasjonale handelsregler på urettferdig hvis. Hvis Kina velger å gjengjelde USAs straffetoll på solceller og vaskemaskiner, advarer Ross om at amerikanske myndigheter i så fall må vurdere hva de skal gjøre i neste omgang.

Trump-regjeringen begrunner de nye tollsatsene med at de vil hjelpe amerikanske industriprodusenter. Men den amerikanske solenerginæringen er splittet i synet på straffetoll på billige kinesiske solceller.

Et stort antall amerikanske selskaper som jobber med å installere solcellepaneler, er sterkt kritiske til Trump-administrasjonens beslutning. De sier at 23.000 arbeidsplasser kan gå tapt.(Vilkår)

Canadas statsminister: – Når kvinner snakker ut, er det vårt ansvar som ledere å lytte – og å tro
«Justin Trudeau har litt av de samme taleegenskapene som Barack Obama. Han blir ikke brydd av å ta de store ordene i bruk eller legge på en god dose moralsk patos.» skriver Kjetil B. Alstadheim i sin skisse fra Davos. Les den i lenken under.
01:46
Publisert: