Innkjøpssjefenes forventningsindeks (Purchasing Managers Index) er en viktig temperaturmåler på aktiviteten i økonomien. Mars-tallene fra IHS Markit tikker tirsdag ettermiddag inn på 40,5 poeng, ned fra 49,6 i februar.

En indeks over 50 poeng viser tiltagende aktivitetsnivå, mens under 50 betyr et fall i den økonomiske aktiviteten.

Mars-tallene var ventet å komme inn på krisenivåer, på grunn av koronakrisen. Tallene for eurosonen, 31,4 poeng, og Storbritannia, 37,1 poeng, kom tidligere tirsdag.

PMI-tallene fra Kina som kom for noen dager siden var enda verre, på 27,5.

Fallene vi nå ser i verdens ledende økonomier er de største noensinne, større fra måned til måned enn under finanskrisen i 2008/09.

Økonomene i tyske Berenberg Bank trekker følgende tre hovedkonklusjoner ut av PMI-tallene:

  • Den økonomiske aktiviteten målt i brutto nasjonalproduktet (bnp) rammes på kort sikt hardere enn ved starten av finanskrisen i 2008/09.
  • Koronakrisen rammer bredt, de fleste næringer og land.
  • Tjenestesektoren vil sannsynligvis rammes hardere enn industrien av nedstengningene i økonomien.

Men i disse koronatider bryr markedene seg minimalt om de elendige PMI-tallene. Håpet om at Kongressen i USA skal bli enig om en krisepakke på 2000 milliarder dollar sender børsene verden over kraftig opp tirsdag.

G7 maner til internasjonalt samarbeid

Finansministre og sentralbanksjefer i G7 sier i en felles pressemelding at de iverksetter tiltak og styrker samarbeidet politisk både nasjonalt og internasjonalt for å respondere på koronavirussituasjonen.

Det fremgår i en pressemelding tirsdag.

Finansministrene og sentralbanksjefene sier de forplikter seg til å levere den finanspolitiske støtten som er nødvendig for å hjelpe økonomiene å hente seg inn igjen og gjenoppta vekst.

«Vi forplikter oss til å opprettholde ekspansiv politikk så lenge som nødvendig og er klare til å iverksette ytterligere tiltak ved å bruke hele spekteret av instrumenter som er i samsvar med våre mandater», heter det i pressemeldingen.

Videre ber G7-representantene oljeproduserende land om å bidra med tiltak for å fremme stabilitet i den globale økonomien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.