I helgen har syv ledere for verdens største økonomier møttes til samling i franske Biarritz, en baskisk kystby like ved den spanske grensen.

Omstendighetene rundt møtet kunne knapt vært mer anspent. USAs pågående handelskrig med Kina har den siste tiden begynt å vise ringvirkninger i verdensøkonomien. På hjemmebane sliter Trump med det som blir beskrevet som et sikkert resesjonssignal: Renten på amerikanske tiårige statspapirer falt under renten på toårige amerikanske statspapirer, noe som har forutsett en rekke tidligere resesjoner.

Rett før møtet startet spredte det seg bilder av skogbranner i Amazonas som ild i tørt gress på sosiale medier, og etter hvert også blant verdens medier. Det som så ut til å skulle stjele absolutt all oppmerksomhet under toppmøtet, ble derimot bare én av en lang liste saker som ble diskutert.

For Storbritannias del debuterte Boris Johnson som statsminister på internasjonal scene, og en hard brexit ser ut som en større og større sannsynlighet.

I Italia er det regjeringskrise, etter at uavhengige Giuseppe Conte trakk seg som statsminister forrige uke, mens tysk økonomi viste krisetall for andre kvartal.

Som ofte før var det Donald Trump og økte straffetoller mot Kina som stjal mye av oppmerksomheten. Kort tid før møtene offisielt begynte gikk EU-president Donald Tusk ut og advarte om at den eskalerende handelskrigen kan føre til en global resesjon.

Uttrykte anger for handelskrigen – ble korrigert

Søndag kom en overraskende nyhet: Trump, som ikke har vært snau med å beskylde Kina for tyveri av både jobber og penger, innrømmet at han angrer på hvordan den pågående handelskrigen med Kina har spilt seg ut.

Ifølge amerikanske Washington Post og flere andre internasjonale medier svarte presidenten bekreftende på spørsmål om han angrer på hvordan situasjonen har utviklet seg.

Utspillet, som nesten virket for godt til å være sant, viste seg etter hvert å være nettopp det. Kun få timer senere var Det Hvite Hus ute og korrigerte sitatet.

– Svaret hans ble tolket svært galt. President Trump svarte bekreftende, fordi hans eneste anger er å ikke ha hevet tollsatsene høyere, sa presidentens talskvinne Stephanie Grisham.

Ved forrige G7-møte, som ble avholdt i juni 2017 i Québec i Canada, trakk Trump seg ut av en felles slutterklæring i tolvte time.

Det førte til at Frankrikes president Emmanuel Macron allerede før helgen hadde besluttet at det ikke ville bli noen slutterklæring fra Biarritz.

Protester

Lørdag hadde flere tusen demonstranter samlet seg i nabobyer for å forlange handling fra verdenslederne. I tillegg til de mye omtalte gule vester-demonstrantene, var også baskiske separatister, miljøaktivister og antiglobaliseringsbevegelsen til stede.

I forkant av toppmøtet hadde Frankrike-president Macron varslet strenge sikkerhetstiltak i byen mens samlingen pågikk. Alle fly og tog til byen ble innstilt, mens britiske The Guardian meldte at over 13.000 politifolk hadde blitt kalt inn. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.