Like før klokken to natt til tirsdag startet videosamtalen mellom topplederne for verdens to største økonomier. Joe Biden og Xi Jinping har kun snakket sammen to ganger tidligere på telefon det siste året og ikke møtt hverandre fysisk siden Joe Biden var visepresident i 2013.

– Til tross for de lave forventningene er dette en historisk mulighet for USA og Kina. Møtet er av samme betydning som utenriksminister Richard Nixons besøk i Kina på begynnelsen av 1970-tallet, og hva Carter, Reagan og Bush gjorde da vi åpnet opp forholdet til Kina på 1970- og 1980-tallet, sier historieprofessor Jeremi Suri ved University of Texas til Voice of America.

– Felles ansvar

Xi Jinping har ikke vært utenfor Kina på nesten to år. Han har fått kritikk for at han ikke deltok på toppmøtet i G20-gruppen i slutten av oktober og klimatoppmøtet i Glasgow. Hans amerikanske kollega, Joe Biden, var til stede under begge møtene.

– Kanskje jeg skal starte dette formelt, selv om vi to aldri vært veldig formelle overfor hverandre, sa Biden idet møtet startet.

Hans kinesiske kollega gjengjeldte med å være uformell og jovial.

– Selv om det ikke er like bra som å møtes fysisk er det veldig hyggelig å møte en gammel venn. Kina og USA bør respektere hverandre, sameksistere i fred og ha mål om et samarbeid hvor begge vinner. Vi må jobbe for å bygge konsensus, kommunisere og ta skritt for å bevege forholdet fremover i en positiv retning, sa Xi.

Så mektig er egentlig Kinas Xi Jinping
Kinas president Xi Jinping er i ferd med å innføre en ny doktrine som kan gi ham presidentmakt resten av livet. Men å satse på konsolidert makt er slett ikke risikofritt. – Problemet oppstår når du får motstridende meldinger fra Beijing.
02:45
Publisert:

Nattens samtale blir karakterisert som et toppmøte hvor målet er å dempe spenningen mellom supermaktene.

– Det er viktig at konkurransen oss mellom ikke dreier over til å bli en konflikt. Vi har begge et ansvar for å si hvor vi er uenige og hvordan vi kan samarbeide hvor vi har felles interesser. Det kan best gjøres via en ærlig og åpen kommunikasjon, sa Biden idet møtet startet.

– Kritisk veiskille

I forkant av møtet sa amerikanske representanter at de ønsker å lage et «fornuftig rekkverk» som en form for beskyttelse i forholdet mellom de to supermaktene.

– Forholdet mellom USA og Kina er ved et kritisk veiskille. Vi håper at møtet vil føre til at dette går tilbake til riktig vei med en sunn og forutsigbar utvikling, sa pressetalsmann i det kinesiske utenriksdepartementet, Zhao Lijian, på en pressekonferanse på mandag.

USA og allierte er bekymret for situasjonen rundt Taiwan – et stridsspørsmål som har eksistert siden etableringen av Folkerepublikken Kina i 1949. Kina og USA begynte å normalisere forholdet for 50 år siden.

Kina har troppet opp den militære aktiviteten i farvannet rundt Taiwan, som har en forsvarsallianse med USA.

– USA har en hellig forpliktelse til å forsvare Nato-allierte i Canada og Europa, og det er det samme med Japan, det samme med Sør-Korea, og det samme med Taiwan, sa Biden da han fikk spørsmål under et folkemøte i oktober om USA vil forsvare Taiwan.

Eksportrekord

Bidens forgjenger, Donald Trump, innførte straffetoll og økonomiske sanksjoner mot en rekke kinesiske selskaper, blant annet teknologigiganten Huawei. Biden har valgt å fortsette denne politikken, men har også åpnet døren for en normalisering.

Det ble inngått en flertrinns avtale i hvor Kina forpliktet seg til å handle amerikanske produkter og varer for 400 milliarder dollar. Den kinesiske importen ligger på under halvparten av hva som ble avtalt. Samtidig setter den kinesiske eksporten til USA nye rekorder i år.

– Vi må føre en samtale rundt Kinas svært slitesterke og effektive industripolitikk, og hvordan denne påvirker USAs muligheter til å vokse og konkurrere, sa USAs handelsrepresentant Katherine Tai i forrige uke.

Biden har sendt Tai og handelsminister Gina Raimondo til Asia denne uken, hvor det er planlagt møter med representanter fra Japan, Sør-Korea og India. Hvis det kommer et gjennombrudd i samtalene med Kina, kan de endre på planene og legge inn forhandlingsmøter i Beijing.

Like før videotoppmøtet startet undertegnet Biden den omfattende infrastrukturpakken som er vedtatt av Senatet.

– Vi har risikert å miste forspranget som en nasjon. Kina og resten av verden er i ferd med å innta oss, sa Biden under undertegnelsen av tiltakspakken, som til sammen er på rundt 8500 milliarder kroner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.