Over 20 kinesiske jagerfly fløy inn i taiwansk luftrom på tirsdag. Dette skjedde mens en amerikansk delegasjon, ledet av toppolitikeren Nancy Pelosi fra Demokratene, ankom Taipei sent på kvelden. Dette er blitt feiret i byens gater med amerikanske flagg og fest i natt.

Det har vært få reaksjoner på finansmarkedene. Hovedindeksen ved Taipei-børsen falt med 0,3 prosent den første handelstimen. I resten av Asia er det en svak oppgang.

Ambassadør på teppet

Kina har, som ventet, reagert kraftig. Forsvaret har lovet omfattende militærøvelser i områdene rundt Taiwan fra torsdag hvor det også skal skytes med skarpt. USA har plassert flere krigsskip i området øst for Taiwan, blant annet hangarskipet USS Ronald Reagan.

– Enkelte amerikanske politikere leker med ilden når det gjelder Taiwan-saken, sa Kinas utenriksminister Wang Yi sent tirsdag kveld.

Kina innkalte USAs ambassadør på teppet onsdag morgen. Viseutenriksminister Xie Feng fremla, ifølge kinesiske medier «sterke protester», og karakteriserte besøket som «uhørt».

Pelosi forsvarte reisen og samtalene med taiwanske toppolitikere på Twitter og i et innlegg i Washington Post.

– Vi gjennomfører denne reisen i en tid da verden står overfor et valg mellom autokrati og demokrati. Vi kan ikke stå rolig og se på mens det kinesiske kommunistpartiet fortsetter med å true Taiwan, skrev hun i Washington Post, som ble publisert natt til onsdag.

Besøket har bred støtte hos republikanere i det amerikanske Senatet, blant annet opposisjonspartiets leder Mitch McConnell.

Frykter eskalering

Internasjonale finansinstitusjoner og analytikere er i gang med å se på de økonomiske konsekvensene av en åpen konflikt mellom Kina og Taiwan. Ingen vet hva Kina kommer til å foreta seg som en reaksjon på besøket på Taiwan, som Kina ser på som en kinesisk provins.

Capital Economics har definert seks scenarioer. Den minst alvorlige er at Kina okkuperer en avsidesliggende, mindre øy som tilhører Taiwan. De utelukker heller ikke at det innføres en «karantene» av taiwansk grenser eller en blokade rettet mot handel, persontrafikk og data.

De mest alvorlige scenarioene er en kapitulasjon, uten store skader – eller en regelrett invasjon. Da vil det avhenge av om USA går inn for å støtte Taiwan, slik de har forpliktet seg til, eller ikke.

– Scenarioene som ikke innebærer en full invasjon har alle en høy risiko for eskalering. Det vil kanskje ikke bli mulig å gjenopprette stabiliteten etter at status-quo ødelegges. Selv om dette ikke er intensjonen, kan det lett føre til en spiraliserende krig på tvers av Taiwanstredet og føre til en hard avkobling av Kina fra Vesten, skriver sjeføkonom for Asia, Mark Williams, i en ny rapport.

Selv hvis Taiwan skulle kapitulere fra kinesisk press uten at det fører til en væpnet konflikt, vil dette uansett ha store geopolitiske konsekvenser, ifølge analyse- og rådgivningsselskapet.

– Det vil føre til at Kina blir den ubestridte, dominerende makten i Asia. Hvis USA ikke er villig til å akseptere en svekket posisjon, vil de forsøke å bygge opp en global anti-kinesisk allianse og innføre strenge restriksjoner på handel og finansstrømmer, skriver Williams.

– Ingen vinnere i en krig

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) produserer de mest avanserte databrikkene på vegne av elektronikkselskaper over hele verden. Det er blitt karakterisert som «verdens viktigste selskap» av analytikere, finansinstitusjoner og medier.

Selskapet har utviklet de mest avanserte produksjonsmetodene. På kundelisten står blant annet Apple, AMD, Nvidia og Qualcomm. Dataprosessorer og komponenter til blant annet amerikanske F-35 jagerfly og Javelin-missiler produseres av TSMC.

– Hvis Kina invaderer Taiwan, vil verdens mest avanserte databrikkefabrikk ikke lenger være i stand til å fungere, advarte styreformann Mark Liu i et intervju med CNN før besøket startet.

Han sa rett ut at Kina bare kan glemme å få kontroll over selskapet hvis de invaderer Taiwan, men han at TSMC ønsker å samarbeide med Kina.

– Ingen kan kontrollere TSMC med makt. Hvis det benyttes en militær styrke eller en invasjon vil TSMC-fabrikken bli ubrukelig. Dette er et så sofistikert produksjonsanlegg som er avhengig av realtidssamarbeid med omverdenen, med Europa, Japan, USA og må ha alt fra materialer, kjemikalier og reservedeler til programvare og diagnoseverktøy, sa Liu.

På tirsdag, før det ble bekreftet at Pelosi og delegasjonen ville legge turen innom Taiwan, falt aksjekursen med tre prosent.

– Det er ingen vinnere i en krig, alle kommer ut som tapere. Ukraina-krigen er ikke bra for noen av partene, det er tap-tap-scenarioer, understreket han.

TSMC planlegger å bygge en avansert fabrikk i den amerikanske delstaten Arizona. Pelosi skal møte ledelsen i TSMC på onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.