USA tok initiativet til Trans-Pacific Partnership (TPP) under president Barack Obama for ti år siden. Frihandelssamarbeidet skulle plassere USA i førersetet. Strenge krav til miljø, arbeidsrettigheter og opphavsrettigheter skulle gjøre det vanskelig for Kina å bli medlem.

Noe av det første Donald Trump gjorde da han ble president var å trekke USA fra TPP-forhandlingene.

Kina svarte med å kaste all sin økonomiske og politiske tyngde inn i den konkurrerende avtalen Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). I helgen ble avtalen med 15 Stillehavsland undertegnet.

– Dette er ikke bare en milepæl for regionalt samarbeid i Øst-Asia, men det er også en seier for multilateralisme og frihandel, sa Kinas statsminister Li Keqiang under undertegnelsen av avtalen – som skjedde via videokonferanse hvor statslederne deltok.

Frihandelsseier

Medlemslandene i RCEP, hvor blant annet Kina, Japan, Sør-Korea, Australia og alle landene i Sørøst-Asia inngår, utgjør nesten en tredjedel av verdens befolkning og 30 prosent av den globale verdiskapingen.

– Dette er et viktig skritt fremover for regionen vår. I en tid da multilateralisme taper terreng og den globale økonomiske veksten avtar, viser RCEP-avtalen asiatiske lands støtte til åpne og tilkoblede forsyningskjeder, friere handel og en tettere gjensidig avhengighet av hverandre, sa Singapores statsminister Lee Hsien Loong.

Ifølge en rapport fra Peterson Institute for International Economics vil handelsavtalen øke verdiskapingen for medlemslandene med nesten 200 milliarder dollar de neste ti årene. Den ventes å bli ratifisert i løpet av de neste 18 månedene.

– Fra et globalt perspektiv signaliserer dette at Asia-regionen fortsetter med handelsliberalisering til tross for at andre regioner er blitt mer skeptiske, sier analysesjef Fred Neumann hos HSBC til Financial Times.

Regionen står for den høyeste økonomiske veksten i verden. De 15 landene har fått kontroll på koronapandemien og er i ferd med å gjenoppbygge økonomiene.

Gjenoppbygging etter korona

Investorer ved Asia-børsene har startet uken med å feire hva de ser på som positive nyheter for hele regionen. Hovedindeksene ved børsene i Tokyo, Seoul og Sydney steg med rundt 1,5 prosent mandag morgen.

– Vår handelspolitikk dreier seg om å støtte australske arbeidsplasser og tilrettelegge for eksportmuligheter. En av fem arbeidsplasser er avhengig av handel. RCEP-avtalen vil bli svært viktig når Australia og regionen starter gjenoppbyggingen etter koronapandemien, sa Australias statsminister Scott Morrison.

India trakk seg fra forhandlingene i 2019, men avtalen åpner for at landet, som ventes å gå forbi Japan og bli Asias nest største økonomi, kan bli medlem på et senere tidspunkt.

– Klausulen som tillater at India kan bli medlem senere er symbolsk og viser at Kina har et ønske om å bygge en bro til regionens tredje største økonomi, sier sjeføkonom Shaun Roache hos S&P Global Ratings til Bloomberg.

Toll og avgifter skal fjernes på minst 92 prosent av alle produkter mellom medlemslandene. Minst 65 prosent av tjenestesektoren skal åpnes helt med en fjerning av eierbegrensninger for utenlandske aksjonærer.

Trumps historiske handlinger

President Donald Trump vil kjøre en hard Kina-politikk de siste ukene for å befeste sitt ettermæle, ifølge nyhetsnettstedet Axios. Målet er å gjøre det så vanskelig som mulig for Joe Biden å endre Kina-politikken.

– Med mindre Beijing endrer kurs og blir mer ansvarlig globalt, vil det bli som politisk selvmord for fremtidige amerikanske presidenter å reversere president Trumps historiske handlinger, sier talsmann John Ullyot for det nasjonale sikkerhetsrådet til Axios.

Trump innledet handelskrigen med Kina i 2017. Begge land har ilagt motparten straffetoll og ulike sanksjoner. Teknologiselskapet Huawei er vingeklippet og har ikke vært i stand til å selge de mest avanserte smarttelefonene utenfor Kina siden i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.