Tidligere denne uken innførte USA innreiseforbud mot Huawei-ansatte som amerikanske myndigheter mener har samarbeidet med kinesiske myndigheter i brudd på menneskerettigheter.

Ifølge New York Times vurderer Donald Trump et innreiseforbud for medlemmer av det kinesiske kommunistpartiet og den nærmeste familien. Partiet har over 92 millioner medlemmer.

– En velorganisert kampanje

USAs justisminister William Barr kom med ramsalt kritikk mot teknologiselskaper og den amerikanske underholdningsindustrien under en tale ved Gerald R. Ford Presidential Museum and Library på torsdag.

– Folkerepublikken Kina fører en økonomisk blitzkrig – en aggressiv og velorganisert kampanje for å innta ledelsen i verdensøkonomien og overgå USA som verdens fremste supermakt, sa Barr.

Facebook vurderer å droppe politisk reklame
Det sosiale mediet vurderer et forbud mot politisk reklame I dagene frem mot valget i USA
00:45
Publisert:

Han kritiserte amerikanske selskaper, som han mener har vært delaktige i å hjelpe Kina å nå disse målene uten å tenke på konsekvensene.

Han trakk frem nettverksselskapet Cisco, som han mener har bidratt i å bygge en digital brannmur i Kina. «Great Firewall of China» sørger for at kinesiske internettbrukere kun kan benytte digitale tjenester som kommunistledelsen godkjenner.

Amerikanskeide tjenester som Twitter, Google, Youtube, Facebook og Netflix er forbudt i Kina.

– Altfor ofte har de brydd seg om den kortsiktige fortjenesten. Amerikanske selskaper har gitt etter for kinesisk innflytelse på bekostning av amerikanske verdier som frihet og åpenhet. De er blitt brikker i det kinesiske spillet, sa Barr.

– Må forstå hva som er på spill

Heller ikke Hollywood fikk slippe unna.

– Stadig flere manus ser aldri dagens lys fordi forfatterne og produsentene ved de ikke kan teste grensene. Den kinesiske sensuren trenger ikke engang å ytre seg fordi Hollywood gjør jobben for dem. Dette er et enormt propagandakupp for det kinesiske kommunistpartiet, sa Barr.

Kinesisk kapital, blant annet fra de store teknologiselskapene Alibaba og Tencent, har de siste årene delfinansiert store Hollywood-produksjoner som Captain America, Iron Man og den kommende Top Gun-filmen med Tom Cruise i hovedrollen.

– Walt Disney ville ha blitt oppgitt hvis han hadde viss hvordan selskapet han grunnla håndterer utenlandske diktaturer, sa Barr.

I filmen «World War Z» ble produsentene bedt om å fjerne en scene hvor det ble spekulert om et virus som utløste en zombieapokalypse kunne stamme fra Kina, ifølge Barr.

– Amerikanske selskaper må forstå hva som er på spill. Det kinesiske kommunistpartiet planlegger mange tiår frem i tid – og århundrer. Vi har en tendens til å fokusere på den neste kvartalsrapporten, sa Barr.

Vurderer TikTok-forbud

Barr kritiserte Apple, som produserer nesten alt av utstyr ved kinesiske fabrikker, og som også har bygget opp nettskysentre i Kina hvor innholdet fra Icloud-tjenesten lagres.

Han beskyldte Apple for å fjerne nyhetsappen Quartz for kinesiske brukere etter at kinesiske myndigheter klaget over artikler som viste omfanget av protester i Hongkong.

Trump-administrasjonen vurderer å forby den populære videoappen TikTok eller presse det kinesiske morselskapet å skille ut appen i et eget selskap med hovedkontor i USA.

Et annet alternativ er å plassere morselskapet Bytedance på en liste over selskapet som ikke får tilgang til det amerikanske markedet – tilsvarende hva som ble gjort med Huawei i fjor.

– De har hatt så mye moro med denne listen så de vurderer dette. De er svært fornøyd hvordan dette har endt opp for Huawei, sier teknologiekspert James Lewis ved tenkeanken Center for Strategic and International Studies til Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.