USAs president Donald Trump kunngjorde på sin daglige pressekonferanse sent onsdag kveld at smittetoppen i USA er nådd. Han mener det derfor er på tide å gjenåpne økonomien, og torsdag skal han legge frem en plan for å starte opp igjen fra 1. mai.

– Vi kommer til å åpne noen delstater mye tidligere enn andre. Og vi tror faktisk noen delstater kan åpne før tidsfristen 1. mai, sa Trump.

Mener det er for tidlig

Anthony Fauci, USAs fremste smittevernekspert og rådgiver for Det hvite hus, sa i et intervju med CNN i påsken at deler av landet gradvis kan lempe på restriksjonene, men advarte mot å tro at gjenåpningen blir som å skru på lysbryteren igjen.

Andre uavhengige smitteeksperter er enda klarere på at 1. mai er altfor tidlig. Tirsdag og onsdag denne uken registrerte USA de høyeste dødstallene så langt under pandemien, med over 2400 registrerte koronadødsfall hver av dagene.

Trump har også havnet i krangel med guvernørene om hvem som har rett til å heve restriksjonene. Trump sier han har «total autoritet», noe de fleste guvernørene og ekspertene på den amerikanske konstitusjonen avviser.

Andrew Coumo i New York er kanskje den guvernøren som har vært mest profilert i ordkrigen med Trump.

– Vi har ikke konge i dette landet. Vi ønsket ingen konge, så vi har en grunnlov, og vi velger en president, sa New Yorks guvernør Andrew Cuomo tidligere denne uken, ifølge NTB.

Han har også gjort det krystallklart at hensynet til liv og helse går foran økonomien.

Ordfører Bill de Blasio i New York City har alt kunngjort at skolene i byen ikke åpner igjen for til høsten, og lignende beslutninger er tatt flere steder i landet. Dette gjør det vanskelig å tvinge folk tilbake på jobb, når alternativet er å forlate barna alene hjemme.

Helse og omdømme

For president Trump var hele tiden økonomien hans beste kort for gjenvalg i november. Ryktene har også lenge gått om at president Trumps venner på Wall Street presser på for å gjenåpne økonomien.

Men dette bildet er langt fra entydig. The Washington Post skriver at flere næringslivsledere og selskaper skal være rasende på Trump etter at presidenten onsdag kveld tok dem til inntekt for en rask gjenåpning.

– I dag snakket jeg med lederne i mange av landets mest kjente selskaper og organisasjoner om hvordan vi for fullt skal gjenreise den amerikanske økonomien. Vi vil åpne landet vårt igjen, sa Trump i rosehagen utenfor Det hvite hus.

Flere ledere som ikke vil navngis bekrefter til avisen at de snakket med presidenten, men at de ikke stiller seg bak hans plan for 1. mai.

I likhet med smitteverneksperter krever de mye mer utstrakt smittetesting før de vil hente folk tilbake på jobben, og de peker både på helse, omdømme og økonomi, og peker på at en gjenoppblomstring av smitten og en andre runde med nedstengning vil være helt ødeleggende.

Fortsatt ligger USA langt bak mange land når det gjelder testing, selv om Trump på et tidlig stadium av krisen garanterte at alle som ønsket skulle bli testet. Norge har for eksempel testet omtrent 2,5 ganger så mange, justert for folketallet.

Milliardæren og investoren Mark Cuban vil ikke kreve at hans ansatte kommer tilbake på jobb igjen før det er trygt.
Milliardæren og investoren Mark Cuban vil ikke kreve at hans ansatte kommer tilbake på jobb igjen før det er trygt. (Foto: Richard W. Rodriguez/AP/NTB Scanpix)

Den profilerte milliardæren og investoren Mark Cuban, som også eier NBA-laget Dallas Mavericks, er blant de få som ikke er redd for å snakke høyt om risikoen ved å åpne opp for tidlig.

Han sier at han ikke vil drømme om å kreve at hans ansatte kommer tilbake på jobb igjen før han er brennsikker på at det er trygt. Han understreker at koronaen er en krise som må håndteres både med hensyn til helse og business.

– Hvordan selskapene svarer på denne utfordringen vil definere deres varemerker i tiår fremover, sier Cuban til CNBC.

Han ser heller ikke for seg at det blir publikum på basketballkamper eller andre idrettsarrangementer i år, selv om president Trump sier han savner å se sport på tv.

Amazon-sjef Jeff Bezos, verdens rikeste person, sier i et brev til aksjonærene torsdag at det må mer omfattende testing til før økonomien gjenåpnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.