Fra midten av mars var det bråstopp i amerikansk økonomi. Fra 21. mars frem til forrige uke meldte det seg 26 millioner nye krav om dagpenger fra arbeidsledige amerikanere, kanskje 30 millioner når tallene fra fra forrige uke kommer inn.

Selv om koronakrisen slo inn i økonomien helt mot slutten av kvartalet var fallet på 4,8 prosent annualisert, mot konsensus på forhånd at bnp-tallene ville ende på minus fire prosent. Mot pluss 2,1 prosent annualisert rate kvartalet før.

Men investorene på de amerikanske børsene bryr seg lite om makrotall fra første kvartal. Alle de ledende børsindeksene ligger an til å åpne pent opp, over en prosent, vel en halvtime før børsene åpner. Det er nytt håp om en koronavaksine som løfter stemningen på Wall Street, og igjen er det bioteknologiselskapet Gilead Sciences investorene ser til. Tidligere denne måneden førte positive meldinger fra Gilead til at markedene verden over løftet seg, før de uken etter falt igjen da testene av en ny koronavaksine likevel ikke holdt mål. Onsdag melder Gilead om nye tester, som selskapet selv beskriver som gode.

Andre kvartal blir det slakt

Forbrukertilliten i USA fikk seg også en alvorlig knekk. Amerikanske forbrukere brukte i første kvartal 7,6 prosent mindre penger i første kvartal, mot pluss 1,8 prosent i foregående kvartal.

For inneværende andre kvartal, som er helt ødelagt av koronakrisen, regner de fleste økonomiene med at brutto nasjonalproduktet vil ende opp på 30-tallet, altså i minus. Økonomene i investeringsbanken Morgan Stanley er blant de som ser mørkest på det, og sier ifølge Marketwatch at bnp kan ende på minus 38 prosent.

USAs president Donald Trump presser nå på for å gjenåpne økonomien igjen så snart som mulig. Men han møter mye lokal motstand fra guvernører og ordførere som mener det er altfor tidlig, gitt de fortsatt høye smitte- og dødstallene mange steder i USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.