Mandag avslørte Wall Street Journal at det amerikanske utdannelsesdepartementet undersøker en diskutabel, men like fullt lovlig, praksis som har vokst frem i Illinois i USA.

Ifølge avisen skal velstående foreldre ha overført formynderskapet over sine college-barn til slektninger eller venner for at barna skal få rett på økonomisk bistand, eller stipend på godt norsk.

En person med formynderskap, en verge, har ansvar for å ivareta de personlige og økonomiske interessene til personer som trenger det - i dette tilfellet for mindreårige.

Skjøt plutselig fart

Departementet skal ha fått nyss i strategien idet antall overføringer av vergemål plutselig skjøt fart. Når vergemålet blir overført vil det kun være barnets/tenåringens inntekt som blir tatt med i beregningen av stipend og ikke familiens inntekt eller formue. Dermed har flere enn tenkt fått tildelt stipend som var tilrettelagt for de mindre velstående.

Flere universiteter undersøker nå saken.

– Våre midler til stipend er begrenset. En praksis der rike foreldre overfører vergemålet over barna for å kvalifisere for økonomisk hjelp – eller såkalt hamstring av muligheter – gir mindre ressurser til studenter med middels eller lav inntekt, sier Andrew Borst, direktør for opptak av bachelorstudenter ved University of Illinois til Wall Street Journal.

– Det er lovlig, men vi setter spørsmålstegn ved etikken, sier han.

Fikk hjelp av selskap

En mor Wall Street Journal har snakket med sier hun fikk overført formynderskapet ved å følge en strategi hun fikk forelagt av rådgivningsselskapet Destination College. På nettsidene deres skal det ha stått at selskapet har spart familier for så mye som 40.000 dollar i året per student, men uten å spesifisere hvordan.

Selskapets eier skal ikke ha svart på spørsmål om kommentar, ifølge avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.