– De to lederne bekrefter sin fulle støtte til Parisavtalen, som de anser som en irreversibel prosess og som et kompass for et krafttak for klimaet, heter det i en felles uttalelse fra Xi og Macron onsdag.

Macron og Xi undertegnet onsdag et dokument om klimaendringene som inneholder en erklæring om at Parisavtalen ikke kan reverseres. Det skjedde to dager etter at USA formelt startet den ett år lange prosessen med å trekke landet ut av klimaavtalen.

Dokumentet, med tittelen «Beijing Call for Biodiversity Conservation and Climate Change», skal «sikre en fullstendig og effektiv implementering av Parisavtalen».

USA-kritikk

Uten å nevne USA, sa Macron ved Xis side i Beijing at han «beklager dypt valgene som andre har gjort».

– Et isolert valg gjort av en eller annen er ikke nok til å endre verdens kurs. Det fører kun til marginalisering, sa Macron.

Også Xi kritiserte USA, uten å bruke navn.

– Vi er forkjempere for gjensidig respekt og likebehandling, og vi motsetter oss jungelloven og skremselstaktikk, sa Xi.

– Vi kjemper for åpenhet, inkludering og gjensidig samarbeid som gagner alle, og vi motsetter oss proteksjonisme og null-sum-spill, sa den kinesiske presidenten, som oppfordret verdenssamfunnet til «å stå samlet og beskytte vårt hjemland, moder jord».

– Vi er motstandere av forsøk på å sette nasjonale interesser over menneskehetens felles interesser, sa Xi.

Økonomi, handel og klima

Macrons Kina-besøk ble innledet i Shanghai mandag. Også der møtte han Xi. Da sto handel, Irans atompolitikk og menneskerettigheter på agendaen.

Xi lovet åpnere kinesisk økonomi og mer frihandel i en tale i Shanghai tirsdag. Murer må knuses, sa Xi.

Macron gikk på talerstolen etter Xi og sa at USAs beslutning om å forlate Parisavtalen gjør miljøsamarbeidet mellom Frankrike og Kina enda viktigere. Også EU og Kina har beklaget USAs beslutning om å forlate avtalen.

Parisavtalen ble inngått i desember 2015 og er signert av nesten alle verdens land. Den anses som et minimum av hva verden må gjøre for å unngå de mest katastrofale konsekvensene av global oppvarming. USA er det eneste landet som har trukket seg fra avtalen.

11.000 forskere

Mer enn 11.000 forskere fra 153 land har skrevet under på en felles erklæring. Den ble gjengitt i forskningstidsskriftet Bioscience Magazine tirsdag.

– Til tross for 40 år med globale klimaforhandlinger har vi med få unntak fortsatt som før, og vi har i grove trekk mislyktes i å ta tak i dette problemet, skriver alliansen av forskere, som er ledet av William Ripple og Christopher Wolf ved Oregon State University i USA.

Forskerne slår fast at verden er på vei inn i en klimakrise som kan føre med seg store lidelser hvis ikke det gripes raskt inn.

– Vitenskapsfolk har et moralsk ansvar for å gi menneskeheten et tydelig varsel om enhver stor, eksistensiell trussel, heter det i erklæringen.

– Klimakrisen er her og utvikler seg raskere enn de fleste vitenskapsfolk hadde ventet, skriver forskerne.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.