– Vi står overfor en rekke viktige problemstillinger som handler om personvern, sikkerhet og demokrati. Dere har med rette noen tøffe spørsmål som jeg nå må svare på, sa Facebook-gründer Mark Zuckerberg under en høring i USAs kongress tirsdag kveld norsk tid.

Zuckerberg er vanligvis kledd i en grå og enkel t-skjorte, men tirsdag møtte han opp i dress og slips.

Facebook-sjefen skal gjennom to dager svare på spørsmål om Cambridge Analytica-skandalen. Zuckerberg startet sin innledning tirsdag med å snakke alt han mener er positivt med Facebook.

– Men det er helt tydelig at vi ikke gjorde nok for å forhindre at verktøyene også ble brukt til å gjøre skade, sa Zuckerberg og nevnte blant annet utenlandsk innblanding i valg og falske nyheter.

– Vi hadde ikke et bredt nok blikk på vårt ansvar. Det var en stor feil og det var min feil. Og jeg beklager. Jeg startet Facebook, jeg driver det og jeg er ansvarlig for det som skjer her, sa han, tydelig beveget.

Tøff tone

Tonen i enkelte av spørsmålene Zuckerberg fikk var ifølge NTB heller ikke vennlig.

Blant annet påpekte republikaneren John Thune, som leder senatets handels-, vitenskaps og transportkomité, at Facebook har en historikk med å måtte si unnskyld for «lite kloke beslutninger» relatert til personvern.

–Hvordan er dagens unnskyldning annerledes, spurte Thune.

–Vi har gjort mange tabber mens vi har drevet dette selskapet. Jeg tror det rett og slett er umulig å starte et selskap i studenthybelen din, og så la det vokse til å bli så stort som det har blitt nå, uten å gjøre noen feil, svarte Zuckerberg.

Ble spurt om hotell

Til sammen fikk Facebook-sjefen flere hundre spørsmål i løpet av høringen. Zuckerberg ble ifølge NTB kanskje mest satt ut av Senator Dick Durbin, som utfordret ham på hvor mye personlig info han selv er villig til å dele med andre.

– Vil du være komfortabel med å dele navnet på hotellet hvor du bodde i går, spurte Durbin.

Zuckerberg tenkte seg om i åtte sekunder, før han mumlet fram et svar.

– Um, uh, nei, sa han.

– Og hvis du sendte en melding til noen denne uken, vil du dele navnene på hvem du sendte melding til?, spurte Durbin.

Igjen fikk han et benektende svar.

– Jeg tror dette kan være hva alt dette handler om, sa Illinois-senatoren.

Lanserte tiltak

Facebook-gründeren fortsatte med å lansere flere tiltak som nå iverksettes.

– Vi skal komme til bunns i akkurat hva Cambridge Analytica gjorde og fortelle alle som er berørt om det, sa han.

Facebook har varslet at Cambridge Analytica kan ha hatt tilgang til så mange som 87 millioner profiler. Data fra disse profilene skal ha blitt brukt i valgkampanjen til Donald Trump i 2016.

– Nummer to. Vi undersøker nå alle apper som har hatt tilgang til store mengder data. Hvis vi finner ut at noen har misbrukt data, vil vi utestenge dem fra Facebook og fortelle alle som er berørt om det, sa Zuckerberg.

– Nummer tre. For å forhindre at dette skjer igjen, forsikrer vi oss om at utviklere fremover ikke kan få tilgang til så mye informasjon, sa han og la til at det allerede i 2014 ble gjort betydelige endringer som angivelig ville avverget Cambridge Analytica-skandalen fra å kunne skje i dag.

Aksjen stiger

Facebook-sjefen fikk blant annet spørsmål om hva han tenker om mer reguleringer av bransjen. Dette ga Zuckerberg uttrykk for å være positiv til, og sa at han sammen med sine ansatte gjerne kommer med forslag.

Zuckerberg forklarer seg tirsdag for Senatet og onsdag for Representantenes hus.

I et forhåndsnotat mandag kom det frem at Zuckerberg ville legge seg flat og påta seg ansvaret for at brukernes persondata kom på avveier og ble misbrukt.

Skandalen har ført til at selskapets aksjekurs har falt med over 12 prosent bare den siste måneden. Tirsdag kveld er Facebook-aksjen opp rundt 4,50 prosent.

Rammer også nordmenn

Facebooks kommunikasjonssjef i Norden, Peter Münster, har tidligere uttalt at 17 nordmenn lastet ned appen som ga det omstridte analyseselskapet tilgang til private opplysninger. Inkludert deres Facebook-venner, kan det potensielt dreie seg om 37.550 nordmenn, ifølge Münster.

Forbrukerrådet har i et åpent brev bedt Datatilsynet undersøke i hvilken grad disse Facebook-brukerne er blitt berørt.(Vilkår)

Slik ble denne skulpturen symbolet på Oslo Børs
03:10
Publisert: