Tirsdag holdes det mellomvalg til den amerikanske kongressen, noe som vil være den hittil største temperaturmåleren på politikken som føres under president Donald Trump.

Før mellomvalget er det mange tema og personer som kjemper om velgernes oppmerksomhet:

  • Unge velgere ser ut til å bruke stemmeretten i større grad enn før. Rekordmange 40 prosent av velgere i aldersgruppen 18–29 år har sagt at de sannsynligvis vil stemme, ifølge en undersøkelse fra Harvard. Siden 1986 har aktive unge i denne aldersgruppen bare oversteget 20 prosent to ganger under et mellomvalg.
  • 28 år gamle Alexandria Ocasio-Cortez (New York), som DN møtte i september, kan bli tidenes yngste kvinnelige senator.
  • Rashida Tlaib (Michigan) og Ilhan Omar (Minnesota) ligger an til å bli USAs første muslimske kvinnelige kongressmedlemmer. Sistnevnte vil også bli den første personen med somalisk bakgrunn i den amerikanske kongressen, skriver Al Jazeera.
    Somalia er et av landene som er rammet av Trumps innreiseforbud.
  • Jared Polis, en av de rikeste personene i Representantenes hus, stiller som guvernørkandidat i Colorado. Han kan dermed bli den første åpne homofile guvernøren i en amerikansk delstat.
  • Maktkampen på delstatsnivå kan bli viktig på grunn av folketellingen i 2020. Tellingen gjøres hvert tiende år, og brukes blant annet til å tegne opp valgdistriktene.

Angrep «sykt» lovverk

Likevel har opptakten handlet mye om presidenten selv. Vårin Alme, kommentator for amerikanskpolitikk.no, sa til DN i sommer at mellomvalget vil gi en pekepinn på om Trump er et «engangsfenomen» eller et symptom på noe større.

President Trump har selv ført en aktiv valgkamp, med innvandring som en kjent kjernesak. Under et møte i Missouri torsdag, langet han ut mot grunnlovstillegget som sikrer at alle barn som er født i USA automatisk får amerikansk statsborgerskap, fordi det ikke skiller mellom lovlige og ulovlige innvandrere.

– Et sykt og forskrudd lovverk, sa presidenten.

Patrick Schoettmer, foreleser i amerikansk politikk ved Seattle University, sier innvandring og helseforsikring har vært de viktigste valgkampsakene for henholdsvis Trumps republikanske medspillere og demokratiske motstandere, og at Trump vil gjøre det han kan for å spille innvandringskortet overfor de usikre velgerne.

– Trump har gjort det han kan for å «nasjonalisere» valget, det vil si å gjøre det enda mer om til spørsmål om nasjonale saker og egen popularitet enn hva som er vanlig, fremfor å la kongresskandidater snakke om mer lokale temaer. Presidenter prøver å la mellomvalgene handle mer om lokale saker enn om seg selv, men det er en konvensjonell holdning som Trump synes å ignorere, sier Schoettmer.

Den siste uken har Trump lagt sin valginnspurt til åtte stater. Felles for dem er at han vant alle statene under valget i 2016, samt at det er større kamp om Senatet enn plassene i Representantenes hus i disse områdene, ifølge CBS.

Kommentatorer har derfor tolket Trumps reiseplan som et tegn på at presidentens første prioritet er å «sikre» det republikanske flertallet i Senatet.

Det brenner i Huset

Før valget er både Representantenes hus og Senatet kontrollert av republikanerne. Før helgen ga valgekspert og tallknuser Nate Silver demokratene hele 78 prosent sjanse til å vinne flertall i førstnevnte hus.

Siden annen verdenskrig har presidentens parti i snitt mistet 26 seter i Representantenes hus og fire seter i Senatet i mellomvalgene, ifølge Voice of America.

Trump skal heller ikke se lenger enn til forgjenger Barack Obamas første mellomvalg som president i 2010 for å finne en betydelig valgkollaps. Da gjorde demokratene sitt dårligste mellomvalg på 70 år og tapte 63 seter i Representantenes hus.

I Senatet, der en tredjedel av setene er til valg, står republikanerne langt sterkere. Her er det om lag 15 prosent sannsynlighet for et skifte, ifølge Silvers nettsted FiveThirtyEight.

Potensielle etterforskninger i kø

Selv om presidenten ikke selv er på valg, kan et tap av flertallet i Kongressen få store konsekvenser for både Trump selv og hans politikk.

Én av grunnene er at et maktskifte i Representantenes hus vil gjøre det lettere for demokratene å åpne etterforskning mot presidenten i saker som omhandler alt fra spekulasjoner om skattesvindel, affæren med pornoskuespilleren Stormy Daniels, og koblinger til Russland forut for valget i 2016.

Sistnevnte sak blir allerede gransket av spesialetterforsker Robert Mueller.

– I tillegg til potensielle etterforskninger, vil et tap i Representantenes hus kunne bremse mange deler av Trumps agenda, til tross for at det fortsatt er mulig å søke samarbeid om saker som styrking av infrastruktur og deler av skattepolitikken. Det ville samtidig være mer alvorlig for ham om republikanerne mister Senatet, som blant annet avgjør utnevnelser. Da kan det bli en mer krevende jobb for Trump å ansette nye dommere, eller erstatte justisministeren med en kandidat han liker bedre, sier Schoettmer.

Justisminister Jeff Sessions har flere ganger fått kritikk fra Trump, blant annet fordi han erklærte seg inhabil i Russland-saken.

– Økonomien «great again»

Uavhengig av hvor mye krefter motstanderne bruker på presidentens kontroverser, kan Trump vise til en lovende statusrapport for den amerikanske økonomien, til tross for noen krevende uker på børsene og en vedvarende handelskrig med Kina.

Den økonomiske veksten var 3,5 prosent i tredje kvartal, noe over hva analytikerne hadde ventet.

Den indiske investoren og forfatteren Ruchir Sharma skriver i sin spalte i New York Times at tilliten både hos forbrukere og bedrifter ikke har vært så høy siden oppsvingene på 1990-tallet.

– Uansett hva man synes om president Trump, er det vanskelig å være uenig i at store deler av USA føler seg «great again», skriver Sharma med henvisning til presidentens kjente slagord.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs politiske redaktør: Derfor er dette KrFs skjebnedag
Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i DN forklarer deg tre scenarioer.
01:03
Publisert: