I en rekke Twitter-meldinger første påskedag anklaget presidenten Mexico for å gjøre lite eller ingenting for å hindre folk i å krysse grensa til USA. Han langet også ut mot den såkalte DACA-ordningen, som beskytter barn som tidligere har kommet ulovlig til USA.

– INGEN DACA-AVTALE! tvitret presidenten, én time etter at han startet dagen med å ønske sine følgere «GOD PÅSKE!».

Mexico er nødt til å stanse «store strømmer av narkotika og folk», mener Trump.

– Ellers vil jeg stanse melkekua deres, NAFTA. TRENGER MUR! tvitrer presidenten, som har lovet å bygge en stor grensemur mellom de to nabolandene.

– Ingen pinjata

Den amerikanske presidentens meldinger fikk flere mexicanske presidentkandidater til å reagere. Venstreorienterte Andres Manuel Lopez Obrador, som ligger på toppen av meningsmålingene før valget 1. juli, gikk søndag hardt ut og kritiserte Trump-administrasjonen.

– Vi skal respektere USAs regjering, men vi skal også kreve at de respekterer mexicanere. Verken Mexico eller dets folk vil være en pinjata for en utenlandsk regjering, sa Lopez Obrador søndag.

Ricardo Anaya, som er medlem av det konservative partiet PAN, slo også tilbake søndag.

– Vi vil fortsette å være sterke og vise verdighet i møte med den amerikanske presidentens seneste uttalelser. Vi trenger et nytt forhold med delt ansvar og gjensidig respekt, sa Anaya.

Reforhandler

USA, Canada og Mexico er i gang med å reforhandle frihandelsavtalen NAFTA på ordre fra Trump, som også tidligere har truet med å skrote hele avtalen fra 1994.

– Mexico er nødt til å hjelpe oss på grensa, sa presidenten til pressen på vei til påskegudstjeneste sammen med kona Melania og datteren Tiffany søndag. Han tilbringer påskehelgen på sitt gods i Palm Beach i Florida.

– Mange folk kommer inn fordi de vil utnytte DACA, hevder Trump.

Tidligere president Barack Obama innførte det føderale programmet for å beskytte opp mot 800.000 ungdommer fra deportasjon. DACA-ordningen tillater dem å bli i landet og studere eller arbeide i fornybare toårsperioder, men uten mulighet til statsborgerskap.

Usikkert for drømmerne

Trump avsluttet ordningen allerede i fjor, men ga Kongressen seks måneder på å finne en god løsning for de såkalte drømmerne. Fristen utløp i mars, og en avtale er ennå ikke på plass.

Det er uklart hva Trump siktet til med påstanden om at folk kommer for å utnytte DACA-programmet. Myndighetene utsteder nemlig ingen nye arbeidstillatelser, og programmet er stengt for nye deltakere. Eksisterende tillatelser kan fortsatt fornyes.

Presidenten forklarte ikke hvordan han tenkte da journalister ba ham forklare utenfor Bethesda-by-the-Sea-kirken første påskedag.

– De strømmer rett gjennom Mexico, de sender dem til USA. Det kan ikke skje på denne måten, sa Trump, som har markert seg som en knallhard innvandringsmotstander.(Vilkår)