Alle de ledende amerikanske børsindeksene åpner kraftig opp tirsdag. Optimismen fra mandagen, da børsene steg over syv prosent, fortsetter dermed.

Noen minutter etter børsåpning er dette situasjonen:

  • Dow Jones-indeksen er opp 3,5 prosent.
  • S&P 500-indeksen er opp 3,0 prosent.
  • Nasdaq stiger med 2,5 prosent.

Det er særlig to lyspunkter som nå gir grunn til optimisme i markedene, selv om USA og New York nå er episenteret for koronaviruset:

  • Dødstallene fra koronaviruset i Europa viser klare tegn til å ha nådd toppen, og har flatet ut de siste dagene.
  • Kongressen i USA forhandler om nok en krisepakke. Nancy Pelosi, demokratenes majoritetsleder i Representantenes hus, mener ifølge Fox Business at minst 1000 milliarder dollar må på bordet, og i andre medier spekuleres det om opptil 1500 milliarder dollar.

Dette på toppen av krisepakken på vel 2000 milliarder dollar Kongressen bevilget sist uke, og en rekke andre tiltak fra myndighetene og sentralbanken.

Privatpersoner og bedrifter, og deres kreditorer, venter nå utålmodig på pengene Kongressen alt har bevilget. Regninger, husleie og låneforfall var typisk 1. april, og millioner av amerikanere er alt en uke for sent ute.

Regjeringen ved president Donald Trump og finansminister Steven Mnuchin har lovet at sjekkene er på vei, men de har ennå ikke kommet frem. Det er avgjørende for økonomien at folk og bedrifters kjøpekraft opprettholdes, i hvert fall delvis, for å stimulere etterspørselen og sørge for styringsfart i økonomien.

Blant enkeltaksjer er cruiserederiet Carnival rett opp 25 prosent, etter at det ble kjent at et statlig saudiarabisk fond har kjøpt en stor aksjepost.

De ledende europeiske børsene er også markant opp tirsdag ettermiddag, rundt tre-fire prosent. London-børsen er opp nesten tre prosent, til tross for at statsminister Boris Johnson ligger på intensivavdelingen på St. Thomas' Hospital i London, smittet med koronaviruset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.